Vietnams största statsägda rederi och hamnoperatör, Vinalines, planerar att inleda ett första offentligt erbjudande i mitten av detta år, enligt verkställande vd för Vinalines, Nguyen Canh Tinh. Upp till 35 procent av Vinalines kommer att säljas till lokala och utländska investerare.

Regeringen har bett om att företaget ska privatiseras, men planerar att behålla en kvarvarande andel på 65 procent i rederiet, medan resten kommer att säljas till lokala och utländska investerare. Enligt bolagets privatiseringsplan som förmedlas av transportministeriet till regeringen för godkännande värderas Vinalines aktiekapital till närmare VND 13.92 biljoner ($630 miljoner). Bolagets intäkter uppskattades till VND 16 biljoner år 2017 och slog sitt årliga mål med 15 procent. Av dessa intäkter, stod VND 4.4 biljoner från hamntjänster, medan VND 7.1 biljoner kom från transporttjänster. Vinalines redovisade en vinst på VND 515 miljarder förra året och totala tillgångar uppgick till över VND 18 biljoner.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/vietnam-s-largest-state-owned-shipping-firm-to-be-privatized-in-2018-3705073.html