Vad krävs för att Vietnam ska bli klassificerad som en Emerging Market från Frontier Market?

Hela caset med att investera i Vietnams aktiemarknad är att Vietnam med all sannolikhet kommer att omklassificeras av MSCI från att vara en Frontier market till att bli en Emerging market. Många har trott att detta kommer att ta lång tid, uppemot 6-7 år, men efter en granskning av regeringens implementeringar så kan de ske så tidigt som 2020. Vietnam har gått från att ha varit en strängt statskontrollerad nation till att så sent som 2016 bestämma sig för att låta bolagen själva bestämma hur stor möjlighet utländska investerare ska få investera.

En tidslinje

2000 – Ho Chi Minh börsen öppnades, taket för andelen utländska ägare sattes till 20% i aktier och 40% i obligationer.

2003 – I ett försök att öka likviditeten på börsen slopades taket för obligationer och taket för utländska aktieägare sattes till 30%.

2006 – I slutet av 2006 är det sammanlagda marknadsvärdet för både Ho Chi Minh börsen och Hanoi Securities Trading Center 14 miljarder US-dollar, eller 22,7% av Vietnams BNP.

2010 – Fanns det 247 företag noterade på Ho Chi Minh börsen med ett marknadsvärde på 28 miljarder dollar. Börsen hade 138 börsnoteringar i januari 2008 med ett totalt marknadsvärde på 23 miljarder dollar.

2012 – Den nya policyn Decree 58 i Vietnams värdepapperslag 2012 säger att utlänningar nu kan äga upp till 49% av aktierna i vietnamesiska företag från tidigare 30%.

2016 – Beslutet alla hade väntat på spred sig som en löpeld via nyhetsbyråerna. ”The new policy, known as Decree 60, was introduced in June and took effect Sept. 1. It removes the foreign ownership ceilings and allows companies to set their own limits of up to 100%.”
Förändringen att låta bolagen bestämma själva över vilket tak de vill ha när det kommer till utländska investerare var ett budskap som många tolkade som att börsen var nu en helt fri handelsplats utan statligt inflytande. Kommande åren följde staten sin linje med att börja sälja ut allt större bolag som tidigare hade varit mer eller mindre helt statliga. Staten hade problem med skatteintäkter, skuldtyngda banker, samtidigt som statsskulden var stor och landet hade ett dålig kreditbetyg. För att minska skulderna så valde staten att sälja av allt större statligt ägda bolag.

Vietnamesiska staten har tre kriterier som behöver uppfyllas för att de ska kunna kvala in och omklassificeras till en emerging market:

*Prospekt och rapporter på engelska.

– Bristen på prospekt på engelska är ett viktigt steg för Vietnam för att kunna attrahera utländskt kapital. MSCI fokuserar på likviditeten på börserna i synnerhet, men utan bättre information på engelska undviker många utländska investerare att investera. Omkring 20 av de 30 största företagen på HoSE (Ho Chi Minh Stock Exchange) har lovat att publicera aktuell information på engelska sedan ett år tillbaka. http://vneconomictimes.com/article/banking-finance/seeking-status

*Implementera IFRS regelverk för samtliga börsbolag.

– Företag som är noterade på Vietnams två börser kommer att vara de första som måste anta International Financial Reporting Standards 2020, enligt Vietnams finansminister. Tillämpningen av det internationella systemet är oundvikligt på grund av krav från Världsbanken, IFC och utländska investerare. Antagandet skulle bidra till att förbättra insynen i företagens finansiella rapportering och därmed utländska investeringar. Vid 2018 ska Vietnam ha den rättsliga ramen för tillämpning av internationella redovisningsstandarder enligt finansministern. (IFRS)http://www.amchamvietnam.com/listed-firms-must-adopt-ifrs-in-2020/

*Att ha tillräckligt hög och jämn likviditet för att marknaden ska kunna anse att den är bestående.

– Vietnamesiska aktie- och obligationsmarknaden ökade med 65 respektive 39% 2017 från föregående år. Dessutom visar MSCIs mätmetoder att 12-månaders likviditetsnivå för Vietnam redan är 15 procent högre än tröskeln för klassificeringen Emerging markets. Däremot kvarstår problemet att endast 20% av aktiemarknaden är tillgänglig för utländska investerare. http://vneconomictimes.com/article/banking-finance/seeking-status

3 kommentarer

 1. Martin B

  Jag tackar ödmjukt för lagom långa och mycket läsvärda inlägg om detta spännande land. Jag sitter liksom du med en hel del Tundra Vietnam och följer därför vad som händer i landet hyfsat. Fantastiskt att få läsa initierat på svenska!

  • Fredrik

   Vad roligt att du gillar min blogg! Hur länge har du haft Tundra Vietnam?
   /Fredrik

   • Martin B

    Hej igen och ursäkta sent svar!

    Jag har haft ganska stor del av PPM-sparande i Tundra Vietnam sedan hösten 2016 och började samtidigt månadsspara på vanligt ISK. Går ju bra just nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑