Sedan Vinfast grundades 2017 har internationella journalister skrivit om fordonstillverkaren och nya bilmodeller har lanserats. Trots en försäljning på 30 000 bilar under 2021 och en målsättning på 42000 bilar under 2022 så skrivs det inte särskilt mycket om bolaget. Till allt detta så har Vinfast meddelat marknaden om två stora investeringar utanför Vietnam varav en fabrik i Tyskland och en batterifabrik i USA. Den första nämnda fabriken har Vinfast inte specificerat ändamålet, däremot ryktas det att Opels gamla fabrik i Eisenach väntas bli uppköpt av Vinfast. Fabriken i USA väntas tillverka batterier samt eldrivna bussar, däremot är det inte officiellt var i USA denna fabrik väntas byggas. Samtidigt som detta sker pågår en uppbyggnad av en batterifabrik i Ha Tinh, VinES Battery Manufacturing Factory, som väntas producera 100 000 batterier per år i en första fas på en yta av 8 hektar för att sedan expandera fabriken  till 12 hektar i nästa fas för att uppnå en produktion till 1 miljon batterier per år. Fabriken väntas stå klar och vara igång under 3:e kvartalet i år. 

 

I slutet av 2021 debuterade Vinfasts första två elbilar på den inhemska marknaden, VF e35 och VF e36, delvis byggda på BMW 5Xans ram bland annat. Dessa två modeller väntas lanseras i Frankrike, Nederländerna och Tyskland i år, men prislapparna är fortfarande inte officiella. Samtidigt som försäljningen ska nå väst, väljer man att fortfarande behålla tillverkningen av bilarna i Hai Phong och dessutom har Vinfast meddelat att de ska sluta tillverka fossildrivna fordon och bli en ren elbilstillverkare i slutet av innevarande år. 

 

Frågan är om Vinfast kommer att i och med att de slutar producera fossildrivna bilar bli helt oberoende av andra bilmärken? Som jag tidigare nämnt har komponenter från BMW och Mercedes återfunnits i de tidiga fossildrivna bilmodellerna. Om nu Vinfast börjar bygga upp en egen produktion av batterier, istället för att samarbeta med kinesiska batteritillverkare, slopar leasingprogrammet på batterier och börjar bygga bilar utan delar från tyska bilmärken tror jag vi kommer att få se Vinfast till en helt annan värdering i framtiden. 

 

På tal om värdering så har det skrivits en hel del om en kommande börsnotering i USA under andra halvan av 2022.  Vinfast har upprättat ett Singaporebaserat holdbolag, VinFast Singapore, för att kunna förenkla börsnoteringsförfarandet. Vinfast siktar in sig på en värdering om $60 miljarder dollar om dom lyckas ta in $3 miljarder dollar. Redan nu är Vinfast igång med sin första pre-IPO runda där dom söker $1 miljard dollar från utländska investerare. För att jämföra med liknande EV-plays så reste Xpeng $1,7 miljarder inför sin IPO 2020 och värderades därmed till $11 miljarder dollar samtidigt som de hade sålt 20 000 fordon vid samma tidpunkt.