Idag, den 8:e juni, klubbades EVFTA igenom i den vietnamesiska nationalförsamlingen. Med 95,45 procent av rösterna vann Ja-sidan och handelsavtalet är nu officiellt igång. Jag skrev om omröstningen i EU-parlamentet i februari och då nämnde jag att det som kvarstod vad alltså en omröstning på en vietnamesiska sidan.

Första gången jag skrev om det var i oktober 2018 och mycket har hänt sedan dess. Däremot gäller listan av varor som ser sina tullavgifter slopas stegvis under kommande 10 år.

Gällande den andra delen av avtalet EVIPA som hänger samman med EVFTA tillkom lite ny information för mig. EVIPA, EU-Vietnam Investment Protection Agreement, är ett avtal som täcker översyn och reglering kring europeiska investeringar i Vietnam. Storbritanniens roll i avtalet har förtydligats med bakgrund till brexit. Eftersom EVIPA gäller hela EU så behöver Storbritannien godkänna det separat när avtalet träder i kraft den 31:a december i år. Skulle brexit slutföras under perioden fram till december i år så kan EVIPA förlängas 24 månader för Storbritanniens del efter att brexit trätt i kraft.