Idag släpptes PMI-datan från vietnamesiska tillverkningsindustrin sammanställd av Markit. Likt resten av världen, med undantag från Kina och Taiwan, så rasade PMI:t för tillverkningsindustrin till följd av coronaviruset. PMI:t landade på 41.9 mot februaridatan på 49.0.  I skrivande stund har Vietnam 218 fall av coronaviruset och har senaste veckan stigit kraftigt. Hittills har inget dödsfall påträffats än enligt officiella siffror. Trots en låg andel fall sett till landets storlek har maskineriet tvärstannat. Flertalet indikatorer under mars registrerade den sämsta mätningen sedan mätningarna påbörjades i mars 2011. Siffrorna var så pass låga inom de flesta indikatorerna att den slog bottenrekordet för Vietnam som registrerades i juli 2012.

Under mars rasade antalet nya ordrar, output och inte helt oväntat nyanställningar. Viktigt att komma ihåg är att PMI mäts sekventiellt. Det betyder att marsdatan ska ses som en mätning i jämförelse mot februari och inte löpande mot exempelvis rullande 12 månader. Största fallen som vi såg av dessa tre indikatorer var produktion och nya ordrar som föll till den lägsta nivån sedan mätningarna började. Med andra ord är vi inte riktigt i botten när det kommer till nyanställningar. Samtidigt som anställningarna sjönk minskade företagens backlogs. Hela 42 procent av de tillfrågade inköpscheferna svarade att de såg produktionen falla under tredje kvartalet. Nedgången i den ekonomiska aktiviteten medförde att både inköpen minskade och lagren av färdiga produkter reducerades till nivåer vi såg senast i juli 2012.  

Inköpspriserna av råmaterial ökade marginellt samtidigt som output sjönk. En intressant detalj gällande råmaterialet är att ledtiderna till leverans ökade. Kinesiska leverantörer nämndes mest på den här punkten och det är inte konstigt då gränserna var stängda på grund av coronautbrottet. Drygt en fjärdedel av de tillfrågade räknar med att produktionen kommer att falla under 2020. Samtidigt förväntar 39 procent att produktionen kommer att vara högre än nuvarande nivåer när coronaviruset är under kontroll.