Det börjar märkas på flera håll att utländskt kapital sinar. Under första kvartalet i år uppgick åtaganden om FDI (foreign direct investments) till $8,55 miljarder dollar. Detta är en fall på 20,9 procent mot motsvarande period i fjol. Samtidigt så sjönk betalningar av FDI med 6,6 procent under samma period eller $3,85 miljarder. Under mars godkändes 758 nya projekt i landet på motsvarande $5,5 miljarder dollar, medan 236 befintliga FDI-projekt fick kapitaltillskott på motsvarande $1,07 miljarder dollar. 

Tittar man igenom den nya projekten som godkänts så inser man snabbt att det finns ett stort projekt som står för den större delen av kakan. Ett naturgasanläggning i provinsen Bac Lieu höjde kvartalssifforna avsevärt under Q1 då anläggningen fick FDI på motsvarande $4 miljarder dollar. Med detta sagt så tror jag att Q2 lär ser riktigt dåligt ut. 

Samtidigt som nya och befintliga investeringar minskar så drar även de stora företagen ner sin produktion. Ford meddelade i veckan att de avser att avbryta all produktion i Vietnam med effekt från och med torsdagen den 26:e mars. 670 anställda berörs av stoppet och initialt kommer stoppet att pågå under ett par veckor med risk för förlängning. Jag skrev i slutet av förra året om Fords stora investeringsprojekt som i ett led att öka kapaciteten från 14000 bilar per år till 40000.