Som ölentusiast och ölbryggare gläds jag med Vietnam när det kommer till den allt växande skaran mikrobryggerier som poppar upp i städerna. Vietnameserna hör till en av de törstigaste i regionen när det kommer till just öl. Konsumtionen av öl ökar med 7 procent per år. Enligt vietnamesiska Ministry of Industry and Trade rankas landet på en första plats i Sydostasien och som trea i Asien efter Kina och Japan när det kommer till ölkonsumtion. Begreppet Nhau betyder att äta och dricka utan anledning som är ett allmänt vedertaget uttryck i Vietnam. Öl säljs överallt och kostar så lite som $0,30 per glas.

För att sätta detta ur ett börsperspektiv så vill man ju givetvis veta hur man kan investera i denna bransch och dryckeskultur.

Det finns över 31 börsnoterade dryckesföretag och jag kommer inte gå igenom samtliga utan ta ut de största och några lite ovanligare tillverkare. Faktum är att jättarna Habeco och Sabeco är moderbolag till 27 av bryggerierna. Vissa av de mindre säljer ett specifikt ölmärke, till exempel premiummärket 333, medan andra agerar agentur åt någon av jättarna samtidigt som de har sina egna.

Bland de börsnoterade kan jag endast hitta tillverkare av ölsorterna lager/helles, men utanför börsen är urvalet betydligt större. En gissning är att det är en fråga om när och inte om vi kommer att få se ett vietnamesiskt privat mikrobryggeri likt Pasteur Street Brewing Company från Ho Chi Minh City börsnoteras.

Bildkälla: Bloomberg

Fyra bryggerier äger 90 procent av den vietnamesiska ölmarknaden. Två av dessa Habeco och Sabeco äger 59,3 procent av marknaden och dominerar var sin del av Vietnam. Habeco i norr och Sabeco i söder. Jag tänkte berätta om dessa två bryggerier och Masan Brewery. Dessutom tänkte jag glida in på två tillverkare av helt andra rusdrycker. Först några illustrationer av de största bryggeriernas varumärken som säljs i Vietnam.

 

  • Habeco  – HOSE: BHN – Hanoi Beer Alcohol and Beer JSC
  • Hue Brewery Ltd./ Carlsberg Group
  • Sabeco – HOSE:SAB – Saigon Beer – Alcohol – Beverage Corporation
  • Heineken NV.

Bryggerierna som delar på de resterande 10 procenten

 

  • Masan Brewery/ Singha Thai Beverage THBEV:SP (33,3%) Masan Consumer UPCoM: MCH (66,7%)
  • Sapporo Holdings Ltd TYO:2501
  • Anheuser-Busch Inbev EBR: ABI

 

HOSE:SABECO/Saigon beer HOSE:SAB

https://finance.vietstock.vn/SAB/profile.htm

Sabeco är landets äldsta bryggeri som grundades 1875 av fransmannen Victor Larue. På den tiden hette bryggeriet Cho Lon Beer Factory, men övertogs av staten genom Viet Cong 1975. Efter övertagandet bytte bryggeriet namn till Saigon Beer Company 1977. Idag har Sabeco en marknadsandel på 40 procent och de mest kända ölmärkena heter 333 och Saigon Beer. 2004 köptes fyra bryggerier och slog samman dessa med Saigon Beer som kom att bli gruppens moderbolag. 25:e november 2016 börsnoterades Sabeco på Ho Chi Minh Stock Exchange.

Ägs till 53,9 procent av Thai Beverage via Vietnam beverages Ltd. sedan slutet av 2017 medan vietnamesiska staten äger 36 procent via Ministry of Industry and Trade. 1,66 miljarder liter öl producerades under 2017 och bryggeriet har idag 8 ölprodukter.

Med ett börsvärde på  $6,6 miljarder dollar omsatte Sabeco under 2018 $1,5 miljarder dollar och redovisade en vinst före skatt på $232 miljoner dollar. Vinst per aktie blev således VND 6,190 och aktien handlas kring P/E 39. Sabecos omsättning ökade med 5,13 procent under 2018 mot året innan medan vinsten sjönk med 11 procent från samma period.

 

HOSE:BHN/HABECO/ Hanoi Beer Alcohol and Beverage JSC

https://finance.vietstock.vn/BHN-hanoi-beer-alcohol-and-beverage-joint-stock-corporation.htm

Habeco eller Hanoi Beer Alcohol and Beverage Company grundades 1890 och gick under namnet Hommel Brewery. Precis som Sabeco så var bryggeriet franskt, men blev övertaget av Nordvietnam efter att fransmännen besegrats 1954. 1957 återupptogs produktionen, men den här gången kom bryggeriet att heta Hanoi Brewery kort och gott. Med lite hjälp av experter från dåvarande Tjeckoslovakien och en anställd Vu Van Boc togs den första batchen från Hanoi Brewery fram och som kom att heta Truc Bach. 1993 byttes namnet ut mot Hanoi Brewery till Hanoi Beer Company och produktionen uppgick till 50 miljoner liter.  2003 fick bryggeriet sitt nuvarande namn och 2016 hamnade bolaget på alternativa listan UpCoM. På Nyårsdagen 2016 börsnoterades Habeco på Ho Chi Minh Stock Exchange.

Habeco har haft det tungt senaste åren och på Nordnetbloggen skrev jag om bolagets resultat för 2018 där vinsten föll till den lägsta på ett helt decennium.

 

UPCoM: MCH/ Masan Brewery/ Masan Consumer

https://finance.vietstock.vn/MCH/financials.htm

Masan Brewery är inte som de två stora bryggerierna i Vietnam utan en del av ett konglomerat, Masan Group, där bryggeridelen är en ytterst liten del av verksamheten. Masan brewery startades 2014 efter att Masan group köpte Phu yen Beer and beverage JSC. Under de två första åren växte  omsättningen till $43 miljoner dollar. Faktum är att Masan Consumer och Thai Beverages, som bland annat gör Singha, äger Masan Brewery sedan december 2015 med en ägarfördelning på 66 mot 33 procent. Su Tù Trang är bryggeriets enda egna öl som säljs via Masan Brewery tillsammans med Singha i Vietnam. Su Tù trang beskrivs som en lågpris-öl och enligt recensionerna på min favoritapp UnTappd så påminner Su Tù Trang amerikanska Bud Light i smaken.

Masan Consumer omsatte $732 miljoner dollar under 2018 och vinsten före skatt landade på $167,6 miljoner dollar. Tillväxtmässigt så steg omsättningen 28,7 procent medan vinsten steg med imponerande 58 procent (!). Rent värderingsmässigt ligger Masan Consumer en bra bit under giganterna Habeco och Sabeco, ca P/E 18 och Book value per common share ligger på VND 17840 mot aktiekursen VND 97000.

 

Vin från Da Lat – HNX:VDL /Lam Dong Foodstuffs JSC/ LadoFoods

https://finance.vietstock.vn/VDL-lam-dong-foodstuffs-jsc.htm

https://ladofoods.vn/about/cau-chuyen-ruou-vang/

Testat fransk bordeauxvin från den gröna Lam Dong provinsen i Vietnam? Misstänkte väl det! Bolaget Lam Dong Foodstuffs JSC tidigare, Lam Dong Foodstuffs Company, grundades 1990 och såldes cashewnötter initialt. Det skulle inte bli någon större vinproduktion förrän 1999 då den första flaskan Vang Da Lat. Flaskan kom att kallas Classic Red och är ett bordeauxvin och kom att sätta LadoFoods på kartan. Idag har vintillverkaren över 29 olika viner med alla möjliga druvor, Chardonnay, Shiraz, Cardinal med flera. LadoFoods jobbar idag med att utveckla vingårdarna i den bördiga Lam Dong-regionen tillsammans med internationella vinexperter. Om du besöker Vietnam och går in i vilken matbutik som helst, kanske till och med Circle K? Då kommer du förmodligen att hitta en flaska vin från LadoFoods.

LadoFood omsatte 2017 $25,3 miljoner dollar och vinsten före skatt hamnade på $1,1 miljoner dollar dollar. Vinsten steg med 2 procent från föregående år och omsättningen ökade med 32 procent. Värderingsmässigt handlas aktien kring VND 25500 motsvarande ett P/E-tal på 18, EPS VND 1430 och Price-to-book 2,0.

 

UPCoM: HNR/Hanoi Liqour

https://finance.vietstock.vn/HNR/financials.htm

http://halico.com.vn/

Slutligen har vi sprittillverkaren Halico, Hanoi Liquor, som grundades 1898 av franska Fontaine Liquor Co. år 1898. Fabriken var den största spritfabriken i Sydostasien vid den tiden. Jag har skrivit tidigare om Halico i samband med deras IPO förra året. Halico ägs av Habeco och sedan förra inlägget har det varit väldigt tyst från bolaget. Tittar man på deras hemsida så står det bara om kvartalsrapporterna och hur man dricker hälsosamt (!?).

Hur som helst så  ökade Halico i omsättning under 2018 genom att största försäljningen under fjärde kvartalet. För helåret landade omsättningen på $5,98 miljoner dollar och förlusten blev $3,3 miljoner dollar.  Eftersom bolaget gör förlust så känns nyckeltalen ganska onödiga i det här fallet. Fortsättning följer!