Yeah1 Group har haft det kämpigt i veckan efter nyheten som kom i måndags om att deras investering i SPRINGme Pte. Ltd har stött på patrull. Det hela handlar om att thailändska SPRINGme Pte. Ltd ska ha brutit mot YouTubes policies gällande hanteringen av sina kanaler.

Överträdelsen ska ha varit så grov att YouTube överväger nu att avsluta sitt content hosting service avtal (CHSA) med SPRINGme Pte. Ltd den 31:a mars. Yeah1 Group har sedan i måndags försökt att få klarhet i ärendet och se till att hjälpa SPRINGme att behålla avtalet.

Aktien har störtdykt med maximala 7 procent under varje handelsdag mellan måndag fram till onsdag under veckan som var. Samtidigt har värderingen på YEG varit den näst högsta på hela Ho Chi Minh-börsen efter bryggerijätten Sabeco. Aktien stod i VND 231 100 på måndagen och stängde igår på VND 170 600, ett fall på drygt 30 procent.

Innehavet i SPRINGme uppgår till 16,93 procent. Skulle YouTube ensidigt avsluta avtalet med SPRINGme skulle Yeah1 Group förlora drygt $20 miljoner dollar. Av Yeah1 Groups intäkter kommer 89 procent från YouTube och under 2018 landade resultatet på en nettoomsättning på $71,58 miljoner och en nettovinst på $7,77 miljoner dollar.

Tidigare i år skrev jag om Yeah1 Groups köp av amerikanska TMGs bransch i Thailand och Hollywoodbaserade ScaleLabs. Yeah1 Group är Vietnams enda börsnoterade mediabolag och även största multi-channel nätverk grundat 2006.