VN-indexets återhämtning kommer med all sannolikhet att ställas inför problem under första halvåret på grund av viktjusteringar av börshandlade fonder (ETFer) under tredje kvartalet, men indexet kommer sannolikt att passera 1000 under andra halvåret i år. Under varje kvartal justerar ETFer, bestående av fyra utländska ETFer och två inhemska, sina portföljer.

Vu Minh Duc, chef för marknadsanalys hos Viet Capital Securities JSC, berättade på nättidningen tinnhanhchungkhoan.vn att det stigande momentumet på marknaden under juli och augusti, trots negativa nyheter om handelskriget mellan USA och Kina och utländska nettoförsäljningstryck, hade stärkt investerarnas förtroende för marknadens utsikter och därmed främjat börsernas omsättning.

VN-Index kansjunka med så mycket som 2-3 procent efter att ha nått 1 000, men kan mycket väl studsa sedan tillbaka under andra halvan av september och röra sig mot 1,030-nivån, tillade Duc.

VN-indexet på HCM-börsen stängde i fredags ​​ner med 0,85 procent till 989,54. Ho Chi minh-börsens referensindex ökade med 0,25 procent under föregående vecka.

På Hanoibörsen steg HNX-index upp med 0,7 procent under fredagen till 112,79, men ökade med över 1 procent jämfört med föregående vecka.

Ett genomsnitt på mer än 225,2 miljoner aktier till ett värde av VND 4,9 biljoner ($212,3 miljoner US-dollar) handlades under varje handelssession förra veckan, en minskning med 0,8 procent i volym men utan värdeförändring jämfört med föregående vecka.

”På kort sikt bör vi inte vara alltför optimistiska när det gäller återvändningen av utländskt kapital som kommer från indirekta investeringskanaler som ETFer i samband med dollaruppgången och upptrappningen av handelskriget mellan USA och Kina”, sa Duc.

”Men med den ständigt växande vietnamesiska ekonomin i kombination med regeringens IPO-mani, ytterligare utvidgning av det utländska ägandet på börsen och regeringens beslutsamhet att uppgradera aktiemarknaden tror jag att det utländska kapitalet kommer att komma tillbaka till marknaden”, tillade Duc.

”Under de sista två veckorna i september börjar företagets resultat från börsnoterade företag under tredje kvartalet att släppas.

”Jag har stora förväntningar på tillväxt för aktier inom branscherna finans-, konsument-, industri- och fastighetsbranschen”, sa Duc.

Nguyen Ngoc Lan, chef för aktiemäklaravdelningen hos Agribank Securities Co, sa tidigare denna månad att marknaden skulle fortsätta att påverkas av många externa faktorer som handelskriget och stigande räntor i USA.

Den 6 september meddelar USAs president Donald Trump sitt beslut om en plan på att införa ytterligare tullar på $200 miljarder dollar på kinesiska varor. Denna information kommer att påverka den asiatiska marknaden, inklusive Vietnam.

”Under den första veckan i september är det osannolikt att marknaden kommer att se positiva rörelser. I allmänhet tror jag att börsen kan gå upp men med en låg likviditet under september”, tillade Lan.

Källa http://vietnamnews.vn/economy/465018/shares-forecast-to-fluctuate-in-september.html#vo1PIG2zRbDOmgXH.99