Logistik i Vietnam

En ny djuphavshamn är beräknad att öppnas denna månad i Vietnams nordliga stad Hai Phong.

Staden är en viktigt nav till Vietnam, men den befintliga hamnen kan inte ta emot stora containerfartyg då hamnen ligger längs Cam River som bara är sju meter djupt, sa Nikkei i en rapport på lördagen.

Den nya hamnen Lach Huyen International Gateway vetter mot havet där vattnet är 14 meter djupt.

Den sträcker sig 750 meter (2,460 fot) som är dubbelt så lång som Hai Phong Port och hamnen har två containerkranar.

Arbetet med Lach Huyen Port startades under 2013 till en uppskattad kostnad på $1 miljard dollar och när den första fasen slutfördes den 13 maj kommer den att kunna hantera cirka 300 000 20-fots containrar eller TEU, enligt Nikkei.

Den siffran kommer att stiga till mellan 2-3 miljoner TEUs år 2019, vilket är dubbelt så mycket som Hai Phong Port.

Vid en ceremoni för att markera konstruktionen av Lach Huys andra fas år 2016 sa statsminister Nguyen Xuan Phuc den nya hamnen ”har en nyckelroll i Vietnams havsstrategi”.

Infrastruktur för att stödja hamnens funktion har tagit form, däribland en motorväg som förbinder Hai Phong med huvudstaden Hanoi som halverar tiden för transporten till ungefär 90 minuter.

Vid ett regeringsmöte i Hanoi förra månaden sa PM Phuc att Vietnams logistikkostnader påfrestar lokala företag och måste sänkas för att göra företagen mer konkurrenskraftiga.

Vietnams logistikkostnader stod för 20,9 procent av BNP 2016, enligt Världsbanken och var högre än regionala kollegor såsom Kina, Thailand och Japan.

Anledningen till detta är kostnaden för att transportera varor via land, sa han.

I Vietnam står transport för 59 procent av alla logistikkostnader, sa vice minister för industri och handel Nguyen Van Cong vid mötet.

Kostnaden för att transportera en 40 fots container på land från Hanoi till HCMC kostar cirka VND 40 miljoner ($ 1.785), vilket är 9,7 gånger mer än att transportera den via vattnet och 2,5 gånger mer än att transportera med tåg, sa han.

Enligt en rapport från 2016 som utgivits av ministeriet transporteras 77,2 procent av gods via land i Vietnam, medan bara 5,22 procent går via vatten och 0,42 procent med tåg.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/new-deep-sea-port-to-boost-logistics-capacity-in-vietnam-3745995.html