Låginkomsttagare kommer inte att påverkas av den föreslagna fastighetsskatten som bara skulle gälla för dem som äger fastigheter till ett värde av VND 700 miljoner ($ 30 700) eller mer, citerades finansdepartementet.

0,4-procentskatten föreslogs förra veckan av finansdepartementet som hävdar att det kommer att tillföra staten VND 31 biljoner varje år och hjälpa Vietnam att ”överensstämma med bestämmelser om fastighetsskatt i andra länder”.

”Den föreslagna skatten riktar sig till höginkomstgrupper för att bekämpa markspekulationer och för att se till att mark- och husägare faktiskt kommer att använda sina fastigheter”, sade finansminister Dinh Tien Dung på fredagen.

Låginkomsttagare kommer inte att påverkas av den föreslagna propositionen och finansiell insyn i fastighetsförvaltningen kommer att garanteras, sa Dung.

Målet är att omstrukturera och utöka budgetintäkterna samtidigt som det minskar utgifterna, sade ministern.

Men experter kritiserar förslaget då låginkomsttagare kommer också att drabbas eftersom de flesta fastigheter i Vietnam redan har ett högre marknadsvärde än det föreslagna tröskelvärdet.

Bara i Ho Chi Minh City är 95 procent av fastigheterna värda VND 700 miljoner eller mer så majoriteten av husägarna kommer att drabbas av skatten, säger Tran Khanh Quang, VD för Viet An Hoa Fastighets Investment JSC.

Finansdepartementet samlade VND120 biljoner i mark och bostadsrelaterade avgifter och skatter förra året.

Markanvändningsskatt ( Land use tax) står för den största andelen statsinkomster, cirka 6,6 procent. Den har ökat varje år från VND 45.1 biljoner 2015 till VND 79.5 biljoner år 2017.

 

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/vietnam-s-proposed-property-tax-won-t-hit-the-poor-minister-3739946.html