Vietnams BNP-tillväxt landande på 7,38 procent under det första kvartalet 2018 vilket lyftes av landets premiärminister som en stor ekonomisk prestation.

BNP-tillväxten har nått 10-årshögsta tack vare en imponerande tillväxt inom sektorerna för bearbetning och tillverkningsindustrin (14 procent), industrin och byggindustrin (9,7 procent) och jordbruksprodukter (4 procent), sa PM Nguyen Xuan Phuc vid ett månadsmöte på måndagen.

Inflationen är under kontroll och Vietnams konsumentprisindex (KPI) ökade under första kvartalet med 2,66 procent jämfört med samma period föregående år. Den totala detaljhandelsförsäljningen av varor och tjänster ökade också med 9,9 procent jämfört med ett 6,4 procent hopp i fjol, sa Phuc.

”Nikkei har just meddelat i morse att Vietnams inköpschefsindex (PMI) i mars nådde 51,6. Trots att den här siffran är lägre än siffran från februari, lämnar den fortfarande Vietnam som ett av de två länderna i Sydostasien som står över 50” sa PM.

Vietnams exportvärde uppgick till $54,31 miljarder dollar under de första tre månaderna och skapade ett handelsöverskott på $1,3 miljarder dollar, tillades PM Phuc.

Affärsmiljön fortsätter att förbättras, sade Phuc och citerar rapporten från Provincial Competitiveness Index (PCI) 2017, som släpptes den 22 mars av Vietnams handelskammare, och aktierna på VN-indexet har överträffat det 10-åriga rekordet, som reflekterande investerarnas förtroende för Vietnam.

Han nämnde också det faktum att 4,2 miljoner utländska turister besökte Vietnam under det första kvartalet, en ökning med 31 procent från ett år sedan.

Phuc pekade emellertid också på de problem som landet står inför, till exempel ett sakta antal nya företag och ett stort antal privata företag som upplever utvecklingssvårigheter.

”Vi måste analysera och klargöra orsakerna och hitta lösningar för att främja företagens utveckling, särskilt inom innovation. Vi måste överväga vilka politiska reformer som behövs när det gäller skatter, avgifter, krediter och mark”, sa PM.

Även om KPI under första kvartalet bara steg något, varnade Phuc att inflationen kunde öka på grund av att globala priser på råolja och basvaror ökar, förklarade han.

”Vi kan inte vara slarviga när det gäller inflationen,” sa PM.

Phuc nämnde också trafik och brandsäkerhet och krävde strategier från transportministeriet och ministeriet för allmän säkerhet för att förhindra tragedier som Carina Plaza-branden i Ho Chi Minh-staden som dödade 13 personer.

PM avslutades genom att uppmuntra alla ministerier att öka landets utveckling. ”I år är vårt BNP-tillväxtmål som beslutades av kongressen att öka från 6,5 till 6,7 procent, men vi bör sträva efter att nå minst 6,7 procent.”

 

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/pm-s-verdict-on-q1-in-vietnam-record-growth-risks-remain-3731233.html