I juni förra året missade Vietnam möjligheten att läggas till i MSCI: s (Morgan Stanley Capital International) lista över tillväxtmarknader under bedömningsperioden. Tre värderingsinstitut,  MSCI, FTSE Russell, S & P Dow Jones ger årliga periodiska bedömningar.

Bedömningen baseras på ekonomisk utveckling, politisk stabilitet, marknadsstorlek och likviditet, effektivitet på marknaden, marknadstillträde för utländska investerare och kapitalinflödesförmåga.

Med de kraftiga prisökningarna 2017 och den kraftiga ökningen i år, tillsammans med att det utländska äganderätten ökat och statens avyttring av statliga företag kan Vietnam nu uppfylla kraven inom marknadsstorlek och likviditet.

Vietnam har nu mer än tre företag som har ett börsvärde på $1,27 miljarder dollar, free float på $635 miljoner dollar och aktiekapital motsvarande 15 procent av ATVR (Annualized Traded Value Ratio).

Det innebär att antalet företag som uppfyller MSCI-standarderna är högre än vad som krävs.

En analytiker kommenterade att om man jämför med Pakistan som uppgraderades i juni 2017 har Vietnam ett fler i antalet och större antal börsnoterade företag.

Vietnam har också lett frontiermarknaden när det gäller tillväxt med en hög tillväxt på 50 procent förra året.

Marknadsanalytiker tror att Vietnam kan uppgraderas i juni 2020 av MSCI. En del tror dock att detta kan hända tidigare, eventuellt under bedömningsperioden i juni 2018.

Samtidigt citerar en lokal tidning Vo Tri Thanh från Central Institute for Economic Management (CIEM) som säger att Vietnams aktiemarknad har en 25 procentig chans att uppgraderas till ”emerging market” status senast 2021.

Rapporter visar att VN-indexet har ökat med 15,2 procent hittills i år medan VN 30-indexet har ökat med 14,1 procent, varav 28,2 procent ökning har rapporterats för bankaktier, 21,7 procent för fastigheter och 19,3 procent för finansiella tjänster .

Det är fortfarande oklart när Vietnam kommer att uppgraderas till en tillväxtmarknad. Prisökningen på aktier med stora kapitalvärden (bank, värdepapper, försäkringar och fastigheter) skulle bidra till att öka Vietnams andel i MSCI-indexet efter uppgraderingen.

Analytiker uppskattar att Vietnam aktiemarknaden kan få en tillväxt på 30-40 procent efter uppgraderingen, precis det som hände med Förenade Arabemiraten, Qatar och Pakistan.

Källa: http://english.vietnamnet.vn/fms/business/197816/stock-market-thrives–expectations-soar-for–emerging-market–status.html