När världen går in i den fjärde industrirevolutionen ser det ut som att Vietnam har mycket att göra då landet står inför en utmanande väg framåt eftersom landet, enligt World Economic Forum, inte är väl förberedd inför framtiden.

Enligt rapporten av WEF rankas Vietnam lågt i fråga om utbildning, human resources, innovation och teknik, som är alla viktiga faktorer för den fjärde industrirevolutionen.

WEF analyserar 100 länder och ekonomier som representerar över 96 procent av den globala tillverkningsvärdet , Manufacturing Value Added (MVA) och över 96 procent av den globala bruttonationalprodukten (BNP).

Dess bedömning består av 59 indikatorer över produktionskomponenterna för produktion och produktionskonstruktion.

I en övergripande skala av 1 till 10, får Vietnam 4,9 i Drivers of Production och 5.0 i Structure of Production, som ligger efter Singapore, Malaysia, Indonesien och Thailand.

Landet rankas 90:e inom teknik och innovation, 92:e i teknologiplattform, 77:e i innovationsförmåga, 70:e i mänskligt kapital (utvärdering av kompetens och erfarenhet av anställda), 75: e universitetets kvalitet, 68: e i matematik- och vetenskapsutbildningars kvalitet och 80:e kvalitativ yrkesutbildning.

I december förra året sa statsminister Nguyen Xuan Phuc att Vietnam skulle behöva tillhandahålla ytterligare teknisk utbildning för sina anställda och ett omfattande informationsteknologisystem för att tjäna en digital ekonomi.

Han satte också ett mål att rekrytera mer än en miljon högkvalificerade arbetstagare inom den digitala tekniksektorn.

I maj utfärdade han ett direktiv för att stärka landets möjligheter att få tillgång till den fjärde industrirevolutionen.

Phuc riktade landet att fokusera på att utveckla infrastruktur för informationsteknik samtidigt som företagen uppmuntras att investera i tekniska innovationer för att ta tillfället i akt och minimera revolutionens negativa effekter och riskera att landet halkar efter ännu mer.

I teknik och kommunikation förväntas Vietnam ha ett komplett och stabilt 4G-nätverk senast 2018. Forskning och utveckling inom 5G-teknik kommer också att sättas igång för att tillgodose kraven på Internet of Things så snart som möjligt.

I vetenskaplig forskning och utbildning kommer Vietnam att fokusera på matematik, fysik, informationsteknik och grundvetenskap. Forskning på avancerad, innovativ teknik för att höja kvaliteten på produktionen, immaterialrätten och den biologiska industrin kommer alla att ges hög prioritet.

Den fjärde industrirevolutionen, som bygger på fusion av digital, fysisk och biologisk teknik, Internet of Things och artificiell intelligens, äger rum över hela världen och har en stark inverkan på alla aspekter av det socioekonomiska livet. Det leder till förändringar i produktionsmetoder och arbetskraft enligt direktivet.

Av de 100 ekonomier som ingår i WEF: s bedömning är endast 25 från Europa, Nordamerika och Östasien i ledningen som drar nytta av produktionens förändrade natur, säger rapporten.

De är Österrike, Belgien, Kanada, Kina, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Israel, Italien, Japan, Sydkorea, Malaysia, Nederländerna, Polen, Singapore, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz , Storbritannien och USA.

Cirka 70 procent av robotförsäljningen sker i Kina, Tyskland, Japan och Sydkorea, med Kina som den snabbast växande marknaden enligt WEF.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/data-speaks/vietnam-named-among-countries-least-prepared-for-fourth-industrial-revolution-3720209.html

Rapport WEF: http://www3.weforum.org/docs/FOP_Readiness_Report_2018.pdf  Se sidan 262 om Vietnam