Amazon, världens största e-handelsplattform kommer officiellt att öppna sin plattform för export från vietnamesiska företag den här månaden, berättade en insider till Tuoi Tre (Youth) tidningen.
Amazons försäljningschef i Singapore kommer att vara i Vietnam senare under den här månaden för att delta i ett e-handelsforum som hålls i Hanoi och Ho Chi Minh-City, där han förväntas teckna avtal med Vietnam E-Commerce Association (VECOM), enligt en VECOM-representant.

2018 Vietnam Online Business Forum (VOBF 2018) öppnar i Hanoi den 14 mars innan de flyttas till Ho Chi Minh City den 16 mars.

Amazons försäljningschef kommer att vara på scenen vid båda tillfällena för att redovisa företagets analys av Vietnams snabbväxande e-handelsmarknad, liksom dess strategier i den sydostasiatiska nationen.

Den kommande affären, som diskuterades vid ett möte i slutet av förra året mellan Amazon och VECOM, skulle öppna dörren för Vietnams små och medelstora företag för att nå utländska marknader genom Amazons plattform.

Beslutet ses som företagets första steg i att satsa på Vietnams E-handelsmarknad, som rapporterade en tillväxt på 25 procent år 2017 och visar inga tecken på att avta, enligt VECOM.

Det finns uppskattningsvis tusentals webbplatser som erbjuder E-handel i det sydostasiatiska landet på 93 miljoner människor, vilket gav en genomsnittlig ökning av omsättningen på 35 procent förra året, sa VECOM.

Allt som E-handeln blommar i Vietnam, sågs leveranserna öka mellan 62 procent och 200 procent år 2017, tillade föreningen.

Ingången till Amazons i Vietnam förväntas välkomnas varmt av lokala konsumenter, som har behövs fram tills nu beställa via tredje parts leverantörer eller betalat extra fraktkostnader för att köpa produkter som säljs på plattformen.

Amazons Vietnam-satsning kommer inte att vara helt smärtfri, förutser ekonomiska experter, eftersom USAs jätte kommer att möta hård konkurrens från lokala konkurrenter och kinesiska investerare som har redan initierat den ”utländska invasionen” på marknaden.

Den kinesiska e-handelsjätten JD.com investerade nyligen $44 miljoner US-dollar i Tiki, en av Vietnams första och största Internet-detaljhandelsplattformar, för att bli en strategisk investerare i företaget.

Kinas Alibaba, världens främsta online-återförsäljare i totalförsäljning mätt, har också spenderat nästan $1 miljard dollar och övertar kontrollen över den sydostasiatiska verksamheten i det tyska e-handelsföretaget Lazada, bland annat dess verksamhet i Vietnam.

Singapores Shopee och Sydkoreas Lotte har meddelat sina planer för att förbli i tävlingen och för en rättvis del av Vietnams e-handelsmarknad.

 

Källa: http://en.vietstock.vn/2018/03/amazon-opens-door-to-vietnam-exports-in-herald-of-market-entrance-38-310262.htm