E-handeln har blivit mångas förstahandsval bland vietnamesiska konsumenter, särskilt kontorsarbetare som är alldeles för upptagna för att vänta i timmar i överfulla stormarknader med kundvagnar fyllda med varor inför Têt, den viktigaste festivalen i Vietnam.

Inför Tet, som började den 15 februari, köper konsumenterna produkter över flera kategorier som förberedelse inför semestern, med en ökning på nätet jämfört med samma period föregående år ses en speciell ökning inom klädmode (86 procent) och mat och dagligvaror (51 procent ), enligt online reklamföretaget Criteo.

”I inledningen av perioden fram till Têt ser vi ofta försäljningsökningar i vissa kategorier som nya kläder och lagrar på sig godis”, säger Alban Villani, Criteos generaldirektör för Sydostasien, Hongkong och Taiwan. ”I stigande utsträckning genomförs nu inköpen online, särskilt på mobilappar, vilket innebär att leverantörerna måste fokusera sin digitala budget på rätt plattformar och vid rätt tidpunkt. ”

Med alltför lite tid att spendera för att handla i stormarknader, väljer många människor, speciellt kontorsanställda, att handla online, vilket erbjuder allt som behövs inför Têt, från mat, dryck, plagg till blommor.

”Jag har valt blommor och frukter från en e-handelswebbplats. Bara några timmar senare blev de levererade till mig, sade Nguyen Thu Nga, 30, en kontorsarbetare från Hanoi Hai Ba Trung distriktet. ”Frukter var färskt och inslagna i en fin väska. Men blommorna var inte så fina som de såg ut på hemsidan. Så jag returnerade dom.”

”Med några få klick kan jag ha allt jag behöver inför Têt. Det är väldigt bekvämt, säger hon och tillägger att hundratals människor har väntat i timmar i kassorna i överfulla butiker. Många av dem var tvungna att lämna sina kundvagnar, eftersom de inte kunde vänta på sin tur att betala.

E-handeln har kommit igång på riktigt i Vietnam tack vare ökad internetanvändning och betydligt fler smartphoneägare, tillsammans med massiva investeringar från viktiga detaljhandelsspelare.

E-handeln i Vietnams detaljhandel ökade från 5,4 procent till 8,8 procent i genomsnitt i Hanoi, Ho Chi Minh City, Da Nang och Can Tho ensamt i 2016 och en online-korg var värt tre gånger så mycket som en offline-korg enligt en nyligen offentliggjord rapport från marknadsundersökningsfirman Kantar Worldpanel.

Stor potential

Liksom andra tillväxtmarknader är Vietnam på väg från traditionell detaljhandel till e-handel.

De flesta onlinehandlare betalar kontant vid leverans. Upp till 59 procent av Vietnams dryga 96 miljoner människor har bankkonton, visar centralbankens uppgifter.

Enligt ekonomer kommer detta att begränsa sektorn på lång sikt, särskilt exklusivare köp. De flesta vietnamesiska konsumenter föredrar också att se produkten innan de betalar för den.

Potentialen för sektorn är emellertid enorm bland medelklass- och smartphoneanvändare.

I hela landet uppgick förhållandet mellan personer som använder smartphones bland mobiltelefonabonnenter 84 procent år 2017, vilket ökade från 78 procent jämfört med föregående år, enligt Nielsen Vietnam Smartphone Insights Report 2017.

Vietnam har nu mer än 52 miljoner aktiva sociala medier-konton till förmån för annonsörer, rapporterade Reuters förra året, med citat av sociala medier, Vi är Sociala och Hootsuite. Mer än hälften av Vietnams befolkning på nästan 97 miljoner människor är online.

”Tillväxttakten för Vietnams e-handelsmarknad uppskattas till cirka 35 procent, vilket är 2,5 gånger högre än Japan”, sa industriexperten Duc Tam vid Vietnam Online Business Forum 2017.

Online-försäljningen i Vietnam har expanderat snabbt de senaste åren, som för närvarande står för 3,39 procent av landets detaljhandel. Den totala detaljhandeln ökade 10,9 procent i fjol till $173,27 miljarder dollar.

Världsbanken prognostiserar att Vietnams $200 miljarder dollar ekonomi sannolikt kommer att växa till en biljon dollar år 2035. Mer än hälften av befolkningen, jämfört med endast 11 procent idag, förväntas bli med i världsklassens medelklass med konsumtion på 15 dollar dag eller mer.

Enligt en uppskattning kommer cirka 30 procent av befolkningen att köpa varor och tjänster över internet 2020, där varje kund spenderar i genomsnitt $350 USD per år.
Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/more-vietnamese-shift-to-online-shopping-ahead-of-tet-3712073.html