Vietnams ekonomiska frihet ligger för närvarande långt under globala och regionala genomsnitt, enligt en ny undersökning.

Landet har rankats 141 i 2018 Economic Freedom Index sammanställd av Heritage Foundation, en amerikansk konservativ allmänpolitisk tankesmedja med bas i Washington, D.C.

Vietnams totala poäng på 53,1 är en ökning med 0,7 poäng jämfört med föregående år tack vare förbättringar av landets finansiella hälsa, regeringens integritet och rättslig effektivitet. Men frågan om handel, egendomsrätt och arbetsfrihet hämmas fortfarande, enligt undersökningen.

Vietnam slutade på 35:e plats av 43 länder i Asien och Stillahavsområdet, nedanför Kina och dess mindre grannar Kambodja och Laos.

Amerikanska stiftelsen sa att Vietnam skulle kunna förbättra sin ekonomiska miljö genom att fortsätta reformera statliga företag, minska byråkratin, öka insynen i affärs- och finanssektorerna, minska skulden i banksektorn och öka erkännandet av privata rättigheter.

”Korruption och svågerpolitik är utbrett,” säger det och betonar att problemen är vanligare i offentliga företag som är subventionerade av staten.

Vietnam verkar vara på rätt spår efter att ha framgångsrikt sålt innehav i statliga företag via aktiemarknaden de senaste åren. Landet har också fängslat många korrupta medlemmar av den offentliga oljejätten PetroVietnam, inklusive en gång kraftfulla tjänstemän.

Vietnams ekonomi ökade 6,81 procent förra året, den snabbaste tillväxten på ett decennium och bland de snabbaste i världen.

Även om poängen har tolkats som ”mestadels oförändrad”, är ekonomin bland de 102 som förbättrats i år.  75 länder minskade och tre var oförändrade.

Världsgenomsnittet 61,1, det högsta som registrerats i indexets 24-åriga historia, klassificerar den globala ekonomin som ”moderat fri”.

Endast sex ekonomier klassificeras som ”fria” genom att tjäna poäng på 80 eller högre. Hongkong och Singapore slutade första och andra i rankingen för det 24: e året i följd, följt av Nya Zeeland, Schweiz, Australien och Irland.

Antalet ekonomiskt ”ofrivilliga” ekonomier står vid 63, medan 21 anses vara ”undertryckta”.

Världens största ekonomi, USA, rankas 18: e globalt, medan Kina ligger långt bakom på plats 110.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/economy/vietnam-s-economy-classed-as-mostly-unfree-by-global-survey-3708343.html