Hittills har Vietnam undertecknat och genomfört 10 regionala och bilaterala frihandelsavtal (sk FTAs). Däribland;

 

  • Ett ASEAN-ramavtal gällande ett ekonomiskt samarbete med Kina
  • Ett ASEAN-handelsavtal med Sydkorea
  • Ett ASEAN-samarbetsavtal med Japan om ett ekonomiskt samarbete
  • Ett ASEAN-avtal om upprättande av FTA med Australien och Nya Zeeland
  • Ett ekonomiskt partnerskapsavtal mellan Vietnam och Japan
  • Ett frihandelsavtal mellan Vietnam och Chile

    Bland de frihandelsavtal där Vietnam är undertecknare betraktas frihandelsområdet EU-Vietnam (EVFTA) som den mest anmärkningsvärda, med tanke på dess omfattning, kvalitet och balans mellan fördelar för båda parter.

    Enligt avtalet förbinder sig EU och Vietnam att häva 99% av alla tulltaxor. En 0% skattesats kommer att tillämpas för export av varor där båda parter har goda förutsättningar att producera. Exempelvis är kläder, textilier, skor, skaldjur, tropiska jordbruksprodukter och trämöbler från Vietnam varor som blir skattebefriade samtidigt som bilar, maskiner, utrustning, läkemedel och tempererade jordbruksprodukter från EU är några andra exempel på varor som blir skattebefriade.

    EU-företag kommer att ha bra incitament när de investerar och gör affärer i Vietnam, särskilt inom finansiell och banktjänster, distribution och transport.

    Vice premiärminister Vuong Dinh Hue sade att EVFTA kommer att se till att Vietnam blir en transparent affärsmiljö och kommer att locka kvalificerade EU-investeringar till Vietnam.

    Han sa att EVFTA och nya generationers frihandelsavtal tillsammans med positiva resultat av Vietnams marknadsreformer, investeringar och stor landets stora potential kan hjälpa Vietnam att förbättra sina förbindelser med EU som helhet på alla områden, särskilt inom ekonomi, handel och investeringar. ”

Källa: http://english.vov.vn/trade/vietnam-capitalizes-on-ftas-366921.vov