Med avsevärt förbättrad inkomst köper vietnamesiska konsumenter inte bara mer varor utan spenderar också mer pengar på premiumprodukter. Vietnamesiska använder mer premiumprodukter. Premiumprodukter har försäljningspriser minst 20 procent högre än andra produkter av samma slag på marknaden. Vietnams BNP-tillväxt har varit en av de högsta i världen i många år. Vietnam rankades som fyra bland 15 länder med högt befolkningsantal i form av BNP per capita, med 10 procent per år, 2007-2016.

Vietnams konsumentförtroendeindex som släpptes av Nielsen, ett marknadsanalysföretag, har ökat sedan 2012 och uppgick till 117 under andra kvartalet 2017. Detta är rekordhögt och sätter Vietnam bland de topp fem länderna i världen med högst konsumentförtroende.

En rapport från 2016 , även den av Nielsen, visade att Vietnam hade den högsta andelen konsumenter i Sydostasien som tror att deras personliga ekonomiska situation kommer att förbättras i framtiden (81 procent).

Ölindustrin är ett typiskt exempel på detta. Enligt Heineken Vietnam ökade high-end segmentet från 16 procent 2011 till 21 procent år 2015, medan marknadssegmentet för låg- eller mellan minskade från 14 procent 2011 till 8 procent 2015.

Detta förklarar varför premium och “affordable premium”-produkter som Saigon Special och Tiger har fått tillfredsställande tillväxt under de senaste åren.

Trenden kan också ses i andra branscher. Rapporten från 2016 av Nielsen visade att 40 procent av de undersökta konsumenterna sa att de planerade att köpa mer lyxelektronik, kosmetika, kläder, kött och skaldjur medan 30 procent riktade sig till avancerade mejeriprodukter, hårvård och underhållningsprodukter.

Samtidigt sade Michael Kokalari, chefekonom på VinaCapital, vid ett event som hölls av LBC (Leading Bussiness Club) i HCM City, att den vietnamesiska medelklassen, som står för 20 procent av befolkningen, kommer att vara en tredjedel av den totala befolkningen inom 3- 4 år, är en guldgruva för varor- och servicesektorn.

 

Rapporten finner ni här: http://www.nielsen.com/content/dam/nielsenglobal/vn/docs/PR_EN/2018/Web_PR_Vietnam%20CCI%20Q3%2717_EN.pdf