Industri och handelsministeriet filar på ett utkast där förslaget om en höjning av taket för andelen utländska investerare, FOL, inom energisektorn. Idag ligger FOL på lagstadgade 20 procent inom energisektorn av säkerhetsskäl då regeringen riskerar att tappa kontrollen över sin viktiga naturresurs. 

I takt med att intresset för att investera i den vietnamesiska energisektorn växer ser nu bolag som vietnamesiska bränsledistributören Petrolimex ett naturligt steg för regeringen att minska sin andel från dagens 75,87 procent till 51,05 procent. För att kunna få in en större andel utländska investerare krävs en höjning av FOL och i det tidigare nämnda utkastet föreslås nu ett tak på 34 procent. Petrolimex tillhör den skara oljebolag som har större internationella oljebolag  som investerare. Sedan en tid tillbaka äger JX Nippon Oil & Energy 8 procent i Petrolimex.

Som ni vet så dominerar PVN/ Vietnam Oil and Gas Group hela sektorn och på så vis kontrollerar staten även sektorn. Det betyder inte att det inte finns stora internationella aktörer som, genom joint ventures, opererar off-shore inom den vietnamesiska delen av  sydkinesiska havet. 

 

ConocoPhilips och ExxonMobil är två aktörer som verkar inom varsitt område tillsammans med PVN, se bild.   Exxonmobil utanför Da nang i det sk. Blue Whale-fältet och ConocoPhilips verkar i White Tiger-fältet (Bach Ho) som ligger öster om Mekongflodens delta ute till havs, närmare bestämt Cuu Long basin.

Personligen tror jag att en höjning av FOL till 34 procent är ett steg i rätt riktning, men effekten av en höjning kommer att vara minimal. Skälet till att en höjning till 34 procent skulle ha en minimal inverkan på sektorn i sin helhet tror jag har att göra med att statens kontroll består. Den effektivaste reformen för sektorn hade varit att slopa FOL i sin helhet och kravet på ett statligt godkännande vid ett uppköp och inför en platt och kraftig beskattning istället. Idag ligger företagsskatten för oljeindustrin på 50 procent maximalt och minst 32 procent beroende på geografiskt område. Frihet under ansvar helt enkelt.