Hur ser IT-landskapet i Vietnam ut 2019?

Igår landade jag i Hanoi och genast började telefonen att skicka ut diverse notifieringar. Det var min AirBnB-värd som ville kolla om jag hade laddat ner Grab för att kunna bli upphämtad från flygplatsen. Jag hade givetvis tänkt på allt och väl utanför stod chauffören som avtalat. När jag väl kom fram så drogs pengar för resan direkt från mitt kort genom Grab-appen. När jag hade packat upp och vilat en stund blev jag sugen på något att äta. Jag började med att gå in på vietnamesiska appen Foody.

 

Väl inne i appen så kunde jag se alltifrån gatuköken med bäst betyg till de bästa restaurangerna inom valfri radie. Skulle något ligga för långt borta så kunde jag alltid beställa via appen eller reservera ett bord. Jag valde ett lokalt hak med sniglar på menyn och när det var dags för att betala notan använde jag appen Momo där en QR-kod dök upp och köpet gick igenom direkt.

Ja, så här har resan sett ut, inte en enda fysisk transaktion. Faktum är att Vietnam har kommit ganska långt fram inom IT än vad de flesta tror. Däremot har penetrationen ute på landsbygden inte tagit fart på allvar. Enligt en färsk undersökning gjord av FT Confidential Research så visade undersökningen att 4,9 procent av alla köp sker idag digitalt i Vietnam. Med andra ord har Vietnam en bit kvar till grannländerna såsom Thailand och Singapore som ligger närmare 50 procent.  Idag förser lokala betalningslösningar uppemot 47% av alla transaktioner enligt EY’s ASEAN Fintech Census 2018. 

 

Många ser säkert Vietnam som ett land med billig arbetskraft och därmed det ultimata landet för IT-outsourcing. Detta var till viss del verkligheten under många år, men idag finns det betydligt fler områden inom IT där Vietnam växer betydligt. Jag kommer att gå igenom dessa områden och ge en statusuppdatering om hur långt fram Vietnam har kommit område för område.

 

Varje år sedan några tillbaka går 40 000 vietnamesiska IT-studenter ut från de 290 vietnamesiska universiteten. Konkurrensen från grannländerna Singapore, Malaysia och Filippinerna är tuffa, men trots det är det Vietnam som klättrar snabbast. Vad är skälet bakom denna framgång?

 

En vild gissning är att på grund av landets förflutna med Frankrike under kolonialtiden, ändrades vietnamesisk skrift till latinska alfabetet. Detta kan ha påverkat dagens ungdomar att lära sig språk som engelska betydligt enklare än sina grannländer. Idag pratar många unga hyfsat bra engelska. Enligt EF English proficiency Index 2017 så rankas Vietnam på en 34:e plats efter Italien.

 

IT-Outsourcing

Under i stort sett hela 2000-talet har allt fler större IT-bolag såsom Microsoft, Intel, IBM och för att inte tala om Samsung flyttat sina mjukvaruprojekt till Vietnam. Det började egentligen med att Intel och Oracle investerade stora mängder kapital in i Vietnam strax efter IT-bubblan. Fokuset låg på STEM det vill säga science, technology, engineering och mathematics. Idag placerar sig Vietnam på plats nummer 6 över de mest attraktiva länderna inom IT-outsourcing. Detta har gjort att en stor överföring av kompetens har tillkommit till Vietnams humankapital. Idag kan en genomsnittlig erfaren vietnamesisk  IT-utvecklare tjäna i snitt $1300 i månadet, hela $1000 dollar mer än en genomsnittlig lön i storstäderna.

 

En utav de större företagen på området i Vietnam är Saigon Technology Solutions, även kallad STS Ltd. Bolaget grundades 2008 och har idag över hundra anställda och kunder över hela världen exempelvis Standard Chartered Bank.

 

Artificiell Intelligens

När det kommer till AI så har ett fåtal bolag börjat jobba med detta på riktigt. Vingroups nystartade Vintech invigde i april i år sin första verksamhet helt inriktad på detta område. Bolaget inom Vintech kom att kallas VinAI Research Institute och är en del av en större satsning där Vingroup meddelade under 2018 att sig att bolaget ska anställa över 100 000 it-ingenjörer och programmerare inom de kommande 10 åren. VinAI kommer att ledas av Dr Bui Hai Hung som kommer närmast från Google där han jobbade som senior AI expert. Förutom Vingroup så är just det här området något man pratar mest om just nu och inget som sker storskaligt.

 

Fintech

Just fintech är en av de områden som förändringarna märks av mest. Myndigheterna vill minska korruptionen och menar på att detta kan ske genom digitalisering. Idag finns det 64 fintech-lösningar och en av de större heter Momo Pay som har idag 10 miljoner användare. Momo startades 2007 och har över 10 000 butiker kopplade till sin betaltjänst och samarbetar med 24 banker lokalt.Transaktionsvolymen för Momo växer med 15 procent per månad. Utöver Momo så finns vietnamesiska Moca Pay har slagit samman med vietnamesiska Grab som genom sammanslagningen kommer åt 36 miljoner användare i åtta länder. Bakgrunden till sammanslagningen är att Grab Pay/Moca skapades när Grab valde att inkludera hemkörning av mat via sin taxitjänst i fjol.

 

E-handel

Konsumtionen i en så hög takt att det saknar motstycke i landets historia. Konsumtionen ökade från $80 miljarder dollar 2010 till $171 miljarder dollar 2018. Bara under förra årets första nio månader ökade konsumtionen med 11,3 procent. Detta visar att det finns en gedigen öppning för just e-handeln som väntas stå för en allt mer avgörande roll inom dagligvaruhandeln. Av landets 95,8 miljoner invånare använder  55,2 miljoner internet och av dessa handlar 35,4 miljoner varor och tjänster via internet.

 

Jag har tidigare skrivit att under 2017 växte landets e-handel(länka hemsida) med 25 procent och väntas fortsätta i samma takt kommande åren. I fjol uppgick handeln till $2,2 miljarder dollar och väntas uppnå $4 miljarder redan om två år.  Några av giganterna på området är Lazada och Shopee där den sistnämnda har ledartröjan för närvarande. Shopee hade bara under det tredje kvartalet 2018 34,5 miljoner besökare per månad i genomsnitt, upp 30 procent från föregående kvartal. Lazada som backas av Alibaba hade samma period 30,2 miljoner besök per månad i genomsnitt.

 

Hur kan vi då investera i denna sektor på börsen?

När det kommer till just IT-branschen så är den faktiskt ganska klen när det kommer till utbud över noterade bolag i den här sektorn. En handfull bolag som jag brukar kika in på emellanåt är FPT Corp, Viettel, CMC Corp och SaoBacDau, här följer en kort presentation av bolagen.

 

Viettel / UPCoM:VGI

Viettel https://finance.vietstock.vn/VGI-viettel-global-investment-joint-stock-company.htm

Telekomkonglomeratet Viettel ägs av vietnamesiska staten och förvaltas genom försvarsministeriet, det vill säga den vietnamesiska militären. Däremot har det ryktats om att en liten andel av Viettel ska säljas ut via börsen under 2020. Viettel har en direkt marknadsandel på 40 procent och en indirekt kontroll till 90 procent av marknaden genom delägda dotterbolag. Utöver Vietnam finns Viettel i Haiti, Laos, Kambodja, Moçambique, Burundi och Peru. Viettel har en hel del IT verksamheter inom konglomeratet och jobbar nära globala jättar som Microsoft. Den mest kända satsningen på området är VTCC eller Viettel Cyber Center där artificiell intelligens och mycket annat ligger i fokus. Tittar man närmare på deras service inom AI liknar det mer röstigenkänning och chatbots. Med tanke på att man är statligt ägd så borde det på sikt komma ut en hel del då kapital är inget problem i första hand.

Börsvärde: $2,2 miljarder dollar (VND 50,48 biljoner)

Omsättning & vinst: $724 miljoner dollar och vinst före skatt -$6,2 miljoner

Värdering: P/B 2,02 jag väljer att inte redovisa P/E då resultatet är negativt. Priset per aktie ligger på VND 22500 och ger en EPS -399 för helåret 2018.  

 

FPT Corp / HOSE:FPT

FTP Corp https://finance.vietstock.vn/FPT/financials.htm

Ett av landets största konglomerat med samtliga dotterbolag inom IT. Alltifrån försäljning av datorer och tillbehör direkt till konsument till mjukvarulösningar, telekom, informationslösningar, systemintegrationer och finansiell data. Bolaget grundades 1988 0ch som grupp har bolaget över 28000 anställda.

Börsvärde $1,3 miljarder dollar

Omsättning & vinst $1 miljard dollar och vinsten före skatt landade på $165,9 miljoner dollar för 2018.

Värdering:

P/B: 1,99

P/E: 12,77

BVPS: VND 25186

Aktiekurs: VND 50000 (2019-05-03)

EPS: 3903

 

CMC Corp / HOSE: CMG

CMC Corp https://finance.vietstock.vn/CMG-cmc-corporation.htm

Hemsida https://cmc.com.vn/en

Den närmaste börsnoterade konkurrenten till FPT Corp då CMC Corps verksamheter är en renodlad IT verksamhet. Serviceutbudet inom bolagen under CMC Corp sträcker sig inom områdena systemintegration, programvara, telekommunikation-Internet, produktion och distribution av information- och kommunikationsteknologi. Antalet dotterbolag uppgår till 8 stycken och bolaget grundades 1993.

Börsvärde $89 miljoner

Omsättning & vinst: $224,6 miljoner dollar och vinst före skatt $11,3 miljoner dollar

Värdering:

P/B: 1,5

P/E: 12,84

EPS: 2204 (Aktiekurs 28800 2019-05-03)

BVPS: VND 19231

 

SaoBacDau/ UPCoM:SBD

SaoBacDau https://finance.vietstock.vn/SBD-saobacdau-technologies-corporation.htm

Hemsida https://saobacdau.vn/en-US/Default.aspx

SaoBacDau Technologies Corporation grundades 1996 och är ett IT-konglomerat på 7 bolag, samtliga inom IT. Bolaget ligger i toppen i Vietnam bland informationsteknikföretagen. SBDs fokus ligger i IT-infrastruktur och outsourcing tjänster. Jag kan inte hitta så mycket om bolaget som sticker ut förutom en sak, IoT-lösningar. Spanar man in tjänsteutbudet så sträcker sig deras IoT-lösningar från flexibla IoT-plattformar till videoövervakning.

Börsvärde $4,9 miljoner dollar

Omsättning & vinst: $42,2 miljoner och vinst före skatt landade på $644 000 dollar

Värdering:

P/B: 0,8

P/E: 9,32

EPS: 1234

BVPS: VND 14365 (Aktiekurs VND 11500 2019-05-03)

 

2 kommentarer

  1. Steve Nguyen

    Bra insats!

    • Fredrik

      Tack så jättemycket Steven! 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑