Först och främst vill jag förvarna mina läsare att veckans publikationer kan bli färre än vanligt då undertecknat har drabbats av influensan. Jag lovar att försöka leverera två artiklar denna vecka, men det går verkligen inte snabbt, nog om det. En riktigt rolig nyhet landade på mitt bord när jag sökte igenom nätet efter nyheter och handlade om kuststaden Da Nang. En plats jag länge velat besöka och toppar min bucket list för Vietnam. En detalj som jag inte kände till var att staden har idag, utöver palmträd och resorts, en av landets största IT-hubbar.  

Faktum är att staden har tillsammans med Microsoft lagt fram flertalet stora digitaliseringsprojekt i området sedan 2010. Under 2015 implementerade Microsoft flertalet nya molntjänster till statsanställda i Da Nang i ett led till att effektivisera och centralisera samhällsfunktioner via molnet. Dessutom har Da Nang flera år i rad legat i toppskiktet i indexet Provincial Competitiveness Index (PCI). Från 2015 fram till 2019 har staden vuxit snabbast i Vietnam, från 1 miljon invånare till 1,4 miljoner. Utöver detta ligger Da Nang fantastiskt väl geografiskt då den ligger i änden av öst-västra korridoren som börjar i Myanmar och slutar i Vietnam. Kanske är min bild av Da Nang som primärt semesterort helt fel och istället bör man se staden som en framtida startup-scen primärt och semesterort sekundärt?

Bildkälla: Da Nang Hi-tech Park

För närvarande har Da Nang ett område, Da Nang Hi-Tech Park, som ensamt mottagit investeringar uppåt $250 miljoner dollar. Av tio pågående projekt är tre av dom 100 procent kapitaliserade genom utländska direktinvesteringar. Området är på hela 400 hektar och stod klar 2010. Fördelarna med att etablera sig i dessa zoner som parkerna utgör ligger främst i finansiella understöd och skattelättnader.

Projekt i Hi-tech Park som har ett högre värde än $132 miljoner dollar kommer att endast behöva betala en skattesats på 10 procent i 30 år från etableringen och slippa betala bolags- och importskatt. Jag gillar personligen den här typen av ekonomiska zoner då det bidrar till att landet kan på kort tid få en väletablerad industri med högteknologi och starka samarbeten med utländska bolag. Bolagen får skattelättnader samtidigt som kompetens och tjänster sprider sig till den stora massan.

Det nya området Da Nang IT Park ligger knappt 2 mil från Da Nangs stadskärna och knappt 3 kilometer från Da Nang Hi-tech Park. Da Nang IT Park, förkortat DITP, är samägt mellan Trung Nam Group och en grupp vietnamesiska och amerikanska investerare. Information om Incitament och stöd finns att läsa på DITPs hemsida. Första delen av DITP står klar nu och motsvarar 131 hektar och har kostat $82 miljoner. Totalt kommer parken att utgöra 341 hektar och väntas skapa 25 000 nya arbetstillfällen när parken står klar.