Guvernör för State Bank of Vietnam (SBV) Le Minh Hung har nyligen riktat ett strängt budskap till hela banksektorn om att införa sträng kontroll av utlåning i utländsk valuta för att bättre minimera dollarkspekulation och bekämpa dollarisering av den vietnamesiska ekonomin.

Enligt SBVs nuvarande regler kan kommersiella banker fortfarande ge kortfristiga lån i utländsk valuta till exportföretag som behöver medel för produktion och har omsättning i utländsk valuta fram till slutet av året. Efter att ha mottagit sådana lån måste exportföretagen omedelbart sälja överbliven utländsk valuta som lånas till långivarna för att få vietnamesiska đồng, med hjälp av valutakursmetoden, utom i fall där den utländska valutan kommer att användas för att göra ytterligare betalningar.

Det uppskattades att utestående lån i utländsk valuta, främst i amerikanska dollar,  särskilt statligt ägda banker, var uppåt  VND 300 biljoner ($12,76 miljarder dollar).

VietinBank toppade listan med utestående lån i utländsk valuta på VND 109.978 biljoner i slutet av juni, följt av Vietcombank med VND 99.254 biljoner och BIDV med VND 86.254 biljoner.

Några privata banker rapporterade också höga lån i utländsk valuta, till exempel Sacombank med VND 12,73 biljoner, Eximbank med VND 1010,5 miljarder och Techcombank med VND 1010 miljarder.

Exportföretag föredrar lån i dollar eftersom räntesatsen för dollarlån är lägre än i đồng. För närvarande noterar bankerna räntesatser på 2,8-4,7 procent per år för kortfristiga dollarlån och 4,5-6,0 procent för medel- och långfristiga dollarlån. Under tiden är räntorna i donglån 6-9 procent per år för kortfristiga lån och 9-11 per år för medel- och långfristiga lån.

Enligt SBVs föreskrifter är räntesatsen för dollarinlåning i banker noll procent, men bankerna säger att de måste spendera 0,7 procent för avsättningsmedel i dollarlån och cirka 1,5 procent för driftskostnader.

Experter rekommenderar också SBV att strama utlåning i utländsk valuta, särskilt när trycket på landets dollar / dong kurs beräknas stiga.

Om SBV förbjöd utlåning i utländsk valuta skulle bankerna behöva sälja dollar till SBV och få lån för utlåning. Samtidigt skulle det hjälpa SBV att öka landets valutareserver, bättre kontrollera utländsk valuta och växelkurs, samt bekämpa dollariseringen av ekonomin, sa experterna.

Bankexperten Phan Minh Ngọc sa att dollarutlåning gör dollariseringen av ekonomin mer allvarlig eftersom större andel av  lokalbefolkningen skulle börja använda dollarn i sina dagliga transaktioner. Effekten skulle bli att centralbankens  åtgärder skulle förlora styrka på den lokala marknaden.

Ngọc tog inflationen som ett exempel. När inflationen är hög vill centralbanken öka räntorna för att kontrollera den. På grund av dollariseringen i ekonomin föredrar lokalbefolkningen att låna i dollar snarare än i dong, vilket innebär att centralbankens räntehöjningspolitik för att bekämpa inflationen kommer att få liten effekt. Detta har setts i vissa länder med hyperinflation där dollarn ersätter den lokala valutan medan ländernas centralbanker inte kan göra någonting.

Fastän SBV hade planerat att stoppa utlåning i utländsk valuta flera gånger beslutade den att förlänga dessa lån för att hjälpa lokala exportföretag att öka sin konkurrenskraft och öka exporten, eftersom företagen och produktionen i landet möter svårigheter enligt regeringens incitamentspolitik.

SBV bekräftade dock att det bara var en kortsiktig lösning. I det långa loppet kommer centralbanken att behöva avbryta policyn och företagen måste gradvis byta från upplåning till  försäljning av utländska valutor.

Källa: http://vietnamnews.vn/economy/463673/sbv-requests-control-on-foreign-currency-loans.html#5sdAryeg0QHVuOtb.99