Vietnamesiska företag, inklusive några som är nya inom sektorn, planerar att starta eller utöka produktionen av smartphones, som i ett led för att utmana utländska tillverkare, särskilt Samsung Electronics, som dominerar smartphonemarknaden i landet.

Vingroup, den största fastighetsutvecklaren i Vietnam, har meddelat en plan för att producera smartphones med start i början av 2018, medan hemelektronikstillverkaren Asanzo kommer att producera 600 000 smartphones 2018, en ökning med 50 gånger jämfört med föregående år.

Bägge peers använder den teknik som förvärvats av deras erfarenhet av originalutrustningstillverkning för att kapitalisera på den snabbt växande marknaden.

Medan Samsung har nästan hälften av smartphonemarknaden i Vietnam, kommer lokala företag att inleda marknadsföringsåtgärder med lågprissatta modeller.

Vingroup grundade nyligen VinSmart med en kapital på $131 miljoner dollar för att bryta sig in på smartphonemarknaden. Det nya dotterbolaget kommer att bygga en tillverkningsanläggning i en industripark i Hai Phong, en kuststad i norra Vietnam.

Samsung har skapat ett smartphoneproduktionscentrum i Vietnam genom att föra in sydkoreanska, japanska och andra leverantörer, av vilka vissa har börjat leverera delar till vietnamesiska aktörer. Teknologier som behövs för smartphoneproduktion ackumuleras i Vietnam genom att ingenjörer ansluter sig till lokala företag.

Smartphonemarknaden i Vietnam har snabbt ökat med en årlig takt på cirka 10%, mer än fördubblad försäljning år 2017 från 2014 till 15 miljoner enheter. Oppo, som gick in på marknaden 2012, överträffade Apple som den näst största smartphoneleverantören i Vietnam på bara fem år tack vare sådana funktioner som avancerade selfie-funktioner. En annan kinesisk tillverkare Xiaomi strävar efter att utöka sin marknadsandel genom en försäljningssamarbete med den ledande vietnamesiska detaljhandelskedjan Digiworld.

Vingroup tillkännagav ett beslut i september för att tillverka bilar och bygger en fabrik i industriparken. Smartphonefabriken kommer att ställas intill bilfabriken.

Det kommer först att komma in i det överkomliga segmentet, som de gjorde med sin bilstrategi och senare flytta in i produkter i den högre prisklassen, säger Nguyen Viet Quang, vice ordförande i Vingroup. Han föreslog att dotterbolaget initialt skulle främja billiga smartphones.

Vingroup har redan bundit sig med en utländsk smartphonetillverkare i ett försök att producera billiga och lönsamma modeller. Det kommer under tiden att lära sig teknik från partnern, enligt källor som är bekanta med deras strategi.

Asanzo, som huvudsakligen producerar TV-apparater, kommer att spendera VND 200 miljarder  ($8,73 miljoner dollar) för att kraftigt öka sin produktion av smartphones i år. Företaget gick in på smartphonemarknaden med två modeller 2017 och har sedan producerat totalt endast 12 000 enheter.

År 2018 planerar Asanzo att släppa nya modeller varje kvartal i hopp om att producera mer än 600 000 enheter.

Asanzo överväger att släppa billiga modeller, prissatta till VND 1 miljon, med förenklade funktioner, säger företagets ordförande Pham Van Tam. Samsungs telefoner säljs i landet i intervallet VND 2,5 miljoner till 25 miljoner medan prislappen för Apples iPhone varierar från VND 9 miljoner till 30 miljoner.

Företaget redovisade VND 4,62 miljarder i försäljning 2017, varav ca 90% kom från TV-försäljning. Smartphones bidrog till mindre än 1% av den totala försäljningen, men företaget planerar att höja andelen till 30%  år2020.

Bkav, ett ledande säkerhetsprogramvaruföretag i Vietnam, lanserade landets första inhemska smartphone på marknaden under namnet Bphone 2015. Bakgrunden till Bkavs namn på telefonen inspirerades av Apples iPhone när de släppte sin smartphone. Prismässigt låg telefonen cirka 40% lägre än iPhones vid den tiden.

Medan ryktet cirkulerar att Bkav kommer introducera en ny modell i sommar har företaget ännu inte meddelat något.

Smartphonemarknaden i Vietnam har expanderat snabbt de senaste åren och uppskattningsvis 30 miljoner till 40 miljoner enheter är i bruk. Bara 2017 såldes 15 miljoner smartphones.

Samsung, som producerar smartphones i Vietnam, har tagit en andel på 46,5% av den lokala marknaden, följt av Oppo Electronics på 19,4% och Apple på 9,2%.

Vietnamesiska företag kan producera smartphones tack vare förekomsten av Samsung. Den sydkoreanska elektronikjätten började göra smartphones i den norra vietnamesiska provinsen Bac Ninh 2009.

Lågprissatta smartphones är bara en nischmarknad i Vietnam som upprätthåller en låg efterfrågan eftersom låginkomsttagare brukar köpa flip-telefoner istället.

Även kända företag kämpar i Vietnam eftersom lokala konsumenter är mycket selektiva i sina inköp. Till exempel så är smartphones från Nokia och Sony väldigt impopulära i Vietnam.

Framtiden för smartphones som tillverkas av vietnamesiska företag kommer att bero på huruvida de kan tillverka produkter som har tilltalande egenskaper utöver låga priser och lockar konsumenter genom sociala nätverkstjänster och andra marknadsföringsstrategier.

 

Källa: https://asia.nikkei.com/Business/Companies/Vietnam-smartphone-makers-break-from-Samsung-empire