Den potentiella strategiska investeraren av Bank for Investment and Development of Vietnam (BIDV) är Sydkoreas KEB Hana Bank, rapporterade Viet Capital Securities Company (VCSC).

I en rapport om BIDV, som är en av Vietnams fyra största statliga affärsbanker, sa VCSC att utsikterna att hitta strategiska investerare av BIDV efter åtta år var gradvis tydlig och tillade att transaktionen, om de lyckas, kommer att bli en viktig faktor att föra BIDV närmare Basel II-standarder som krävs av centralbanken.

Tidigare rapporterade Business Korea att KEB Hana Bank hade beslutat att utöka sin verksamhet i Vietnam genom att förvärva en andel i BIDV. KEB Hana Bank går vidare med förvärvet och är uppenbarligen nära att teckna en överenskommelse.

Affären kommer att fortsätta på ett sätt som medför att BIDV kommer att resa nytt kapital genom en kapitalökning för att förbättra sin finansiella struktur och Hana Bank kommer att köpa de nya aktierna. Enligt en källa är den enda återstående delen av processen, ett godkännande av State Bank of Vietnam.

BIDV startade som Vietnamese Construction Bank 1957. Fram till 1994 drevs den huvudsakligen av regeringen. Sedan 1995 har banken aktivt erbjudit finansiering, krediter, finansiell och icke-finansiella tjänster som en kommersiell bank. Banken har spelat en roll som en byrå för förvaltning av medel för inhemska och utländska finansinstitut.

Tidigare i år träffade KEB Hana Banks ordförande Kim Jung Tai vice premiärminister Vuong Dình Hue. Tai betonade behovet av samarbete mellan Hana Bank och BIDV och sa att de två bankerna skulle skapa bra affärsmöjligheter om de fortsatte att upprätthålla ett partnerskap inom finansiell teknik och mobil betalning, bland annat i Vietnam.

källa http://vietnamnews.vn/economy/450102/keb-hana-bank-bidvs-potential-strategic-investor-vcsc.html#gjjawzYE1XsjYTug.99