I början av året började Vietnam som land att intressera allt fler investerare världen över. Hur vet jag det? Under årets första månader ökade tillväxten av nyöppnade konton tillhörande utländska investerare. Nedan har jag sammanställt datan från VSD, Vietnam Securities Depository. Detta visar bara hur många utländska investerare som har öppnat en depå på någon utav de vietnamesiska mäklerierna. Dessa siffror ger en bra indikation på hur intresset har ökat extra mycket under perioden. 

Frågan är om även den tillväxten kommer att avta i höst? Vi vet endast att det finns någon sorts korrelation mellan handelskriget och att fler har börjat investera i Vietnam, men det kan även vara av ren slump. 

Under hösten och vintern 2018 sedan skrev jag en del om ämnet och att det är mer en tidsfråga innan Vietnam kommer att påverkas av handelskriget, ingen no-brainer läs PMI September   och Summering 2018 . Nu vet vi att betydande handelspartners såsom Sydkorea och Kina har dragit i handbromsen. Samsungs produktion har minskar rejält och minskade rörelseresultatet YoY med 56 procent under första halvåret och chip-exporten  för Sydkorea är ner 29,9 procent YoY. 

När det kommer till Kina så har exporten ökat YoY med så lite som 1,1 procent i maj medan importen sjönk med 3,8 procent under samma period. Under denna period har kinesiska varor flyttats till andra marknader än företrädesvis Vietnam och blivit en direkt konkurrent till vietnamesiska varor. Exporten till Kina har dessutom minskat då konsumtionen av inhemska varor i Kina har ökat. Exporten överlag har minskat gentemot alla handelspartners utom USA. Samtidigt finns det en överhängande risk att även exporten till USA kommer att minska i närtid med tanke på Trumps uttalande om Vietnams påstådda valutamanipulation och handelsnetto med USA under G20. Fortsätter den globala trenden i samma riktning är jag väldigt säker på att Vietnam kommer att se sin tillväxt reduceras kring krisåren 2008-2009 det vill säga 5,4-5,9 procent.

Det är inte bara exporten som avtar utan även inflödet av direktinvesteringarna sjönk med 9,2 procent under första halvåret mot samma period i fjol. Detta följer även trenden inom frontier- och tillväxtmarknaderna när alltfler väljer att ta hem sina investeringar för säkrare placeringar.