Summering av min vecka i Hanoi

 

Nu har jag äntligen fått tid till att sätta mig ner ett slag och summera veckan i Hanoi. Kort och gott kan man säga att även om jag har ett nätverk här nere sedan innan och läser nyheterna från Vietnam, så skiljer sig Vietnam i verkligheten från tidningarna. Under mina 6 dagar i blivit positivt överraskad över Vietnam på en rad punkter och några få negativa har besannats.

För det första så var vardagen mycket mer digital i Hanoi även om Hanoi är landets politiska centrum och inte näringslivets. Vart jag än gick så kunde jag med några få knapptryck bli upphämtad av en moped, personbil eller jeep. Dessutom kunde man få hemleveranser av mat och andra varor via samma app som jag transporterade mig själv via, Grab. När det var dags att betala notan så fanns det en mängd betalningsalternativ utöver kontanter.

När det kommer till hur jag uppfattade vietnameser i det stora hela så var de väldigt intresserade av att öva sin engelska med mig och dessutom var många väldigt mån om att veta vad jag jobbade med för att kunna nätverka. Just engelskakunskaperna varierade kraftigt och precis som många andra delar av världen kunde många personalen på hotell och finare restauranger väldigt bra engelska, medan vanligt folk på gatorna hade i princip inga grundkunskaper i engelska.

Många vietnameser menar på att de vet att de har ambitionen att få landets ekonomi att växa, men behöver hjälp med teknologin och kapitalet. En annan viktig sak som jag vill ta upp är maten, betydligt bättre kvalité och restaurangerna och gatuköken höll hög nivå på hygienrutinerna. Senaste åren har det skrivits en hel del om just det här med fokuset på kökens fokus på bättre rutiner kring hantering av livsmedel och hygien. Jag åt i princip alla dagar, utom två, samtliga måltider på diverse gatukök. De varierade i kvalité men betydligt bättre än vad jag hade räknat med.

 

Under den tredje dagen under min vistelse i Hanoi valde jag att besöka stadens största fiskmarknad för att se hur den såg ut då jag har skrivit en artikel om detta på Nordnetbloggen. Även om jag kom dit ganska sent på förmiddagen så fanns det en hel del att se. En sak som jag observerade var att även om marknaden var kompakt så byttes lastbilarna med fisk med varandra. Så fort en lastbil var tömd på fisk av handlarna så kom en ny och tog dennes parkeringsplats. Fiskarna sorterades utifrån art i långa rader. Jag skulle tippa på att varje del av marknaden hade 8 rader där varje rad var 40-50 meter lång. Fisken såldes levande och förvarades i större kärl. Väldigt detaljerad beskrivning och besöket var mer för att se det i verkligheten för egen skull, än att göra ett större detaljerat inslag på min resan. Kul var det i alla fall!

Min första gäst i podcasten här i Vietnam var Pelle Niklasson som driver IT-företaget Niteco med kunder över hela världen. Han berättade om hur livet i Hanoi var, hans hem sedan 2010, och vad man bör tänka på när man startar en verksamhet i Vietnam. Hans intervju kommer att publiceras senare i min podcast.

 

 

Jag fick möjligheten att lära känna några vietnamesiska entreprenörer som berättade om affärsklimatet som visserligen var stenhårt och att många företag etablerar väl beprövade affärsidéer som redan finns i I-länderna idag. Ett sånt exempel var Linh Bach som är VD och grundare av Lincup. Bolaget som säljer menskoppar har på tre år gått från 0 till $5 miljoner dollar i omsättning och den största andelen av försäljningen kommer från peer-to-peer försäljning. Hon berättade att många av hennes 150 000 menskoppar som hon har sålt har kunnat nå ut till kvinnorna på landsbygden, långt uppe bland bergen. I dessa avlägsna byar använder kvinnorna löv istället för bindor. Under mensen tillbringar de sin tid i hyddor separerade från resten av familjen. Även om menskoppen kostar betydligt mer än bindor så har den en hållbarhet på 5 år då ett hygienkit tillkommer. På så vis återbetalar menskoppen sig över tid. Nedan kan ni se intervjun där hon berättar om sin story kring bolaget.

 

 

Under den andra dagen av Sweden-Vietnam Business Summit 2019 så fick en liten grupp delegater åka på studiebesök till ett coworking space som hette CoGo. Just start-ups är ett område som jag inte har haft möjligheten att förkovra mig i så mycket men jag har på sistone valt att på allt sätt hitta mer om detta. För att summera mötet så berättade CoGo att det registreras 115 000 nya företag i Vietnam varav 97 % av dessa är små och medelstora företag (SMEs/ <100 anställda).

Många företag har svårt att hitta plats att arbeta och precis som i Sverige sitter många på caféer och jobbar. Många fastighetsbolag erbjuder kontor med start från 3000 kvadratmeter vilket är ett hinder för dessa SMEs. Från endast VND 1 350 000/ månaden så kan småföretag hyra in sig i CoGos lokaler. I Hanoi finns det fyra kontor och de totala ytorna per kontor ligger runt 3000 kvadratmeter.

Några av företagen och organisationerna vi fick träffa på plats var bland annat WISE, ISEV och VCC Exchange.

 

WISE är ett nätverk för kvinnor inom startups som erbjöd allt de tycker saknas för kvinnor i karriären. De berättade om problem som förekommer över hela världen.  Kvinnor tvingas välja mellan familj och karriär då de inte kan delta på sena träffar efter jobbet då de måste hem och ta hand om sina barn. Många kvinnor känner sig ensamma inom tech då majoriteten är män även här. Samma problem som i Sverige och har därför event som Women Innovation Challenge där över 200 startups ledda av kvinnor från fyra länder deltar. Utöver eventen så erbjuder WISE utbildningar och administrerar ett internt community för nätverkande.

ISEV är vad jag förstod det som en statlig organisation som hjälper startups med rådgivning och tillhandahållande av event. ISEV samlar entreprenörer och venture capital-företag på dessa event. Bland dessa event som ISEV är med och anordnar nämndes Techfest, Vietchallenge och Startup Wheel.

VCC Exchange är en vietnamesisk nystartad kryptobörs som ska vara med och tävla nästa vecka i Vietnam Blockchain Startup 2019 som anordnas på JW Marriot Hanoi den 19 maj.

Avslutningsvis måste jag även kommentera givetvis själva eventet Sverige-Vietnam Business Summit.  För att summera eventet kort så var det givetvis en väldigt häftig upplevelse att vara tillsammans med en mängd representanter från svenska företag verksamma i regionen alternativt på väg att etableras i Vietnam. Det var många kända ansikten och jag fick en djupare förståelse av hur omfattande den svenska närvaron är i just Vietnam. Jag fick möjligheten att träffa representanter till vietnamesiska bolag som jobbade med exempelvis Tetra Pak. En annan klockren aktör som jag inte visste fanns här redan var miljöteknikföretaget Nederman. Deras produkter borde sälja som glass i solsken med tanke på de välkända problemen med luftkvaliteten i storstäderna här i Vietnam.

Detta var allt från Hanoi. Har ni några frågor kring Hanoi eller Sweden-Hanoi Business Summit så tveka inte att kommentera nedan. Jag vill även rikta ett stort tack till Business Sweden som gjorde denna upplevelse möjlig och för det gedigna arrangemanget som de var med och styrde upp. Nästa anhalt Da Nang!