Industri- och handelsdepartementet anordnade under tisdagen ett seminarium om logistik och e-handel i Hanoi.

Vietnams e-handelsförening (VECOM) sa att tillväxten i landets e-handelssektor var över 25 procent förra året och denna tillväxt kunde bibehållas under 2018 och 2020.

Frakt anses vara ryggraden för all e-handel, men den nuvarande logistikinfrastrukturen i Vietnam kämpar för att möta efterfrågan.

En nyligen genomförd undersökning av Sendo JSC visar att mer än 40 procent av konsumenterna som svarat tittar på leveranshastigheten först samtidigt som kostnaden för leveranser i landet är hög i förhållande till det genomsnittliga priset på de varor som konsumenterna köper.

Direktör för Lazada Express Vu Duc Thinh sade att logistikkostnaderna i Vietnam står för 30 procent av alla e-handelsintäkter, vilket ligger över de flesta andra länder som Indien, där priset inte är mer än 15 procent.

Dessutom sa han att utvecklingen av landets logistikbransch inte hade uppfyllt kraven för landets nuvarande e-handelsutveckling.

Med antalet beställningar på hundratusentals transaktioner per dag kan företagen inte utveckla tillräckligt med leveranskedjor för att ha tillräckligt med chaufförer för att leverera varor över hela landet. Motorcyklar är ett vanligt fordon som används för att leverera varor, medan kostnaden för att investera i biltransporter är hög och orsakar trafikstockningar, sa han.

Det framgår att bristen på samarbete mellan e-handelsföretag och logistikföretag kan leda till förlorade möjligheter för företagen.

Vice ordförande i Vietnam Logistics Association Dao Trong Khoa sa att det finns väldigt få logistikföretag som kan uppfylla de krav som krävs för landets e-handelsföretag.

”Om företag börjar samarbeta med varandra för att dra nytta av varandras tjänster kan de möta kundernas efterfrågan”, säger Khoa.

Direktör för Lazada Express Vu Duc Thinh rekommenderade att logistikföretag fokuserar sina investeringar i automationsteknik, förbättrad operativ kapacitet och förbättrade personalresurser.

Han föreslog också ett fokus på grön utveckling och sa att Lazada Express skulle investera i elbilar när de mottog stöd från statliga myndigheter.

Lai Viet Anh, biträdande direktör för avdelningen för e-handel och digital ekonomi, under ministeriet för industri och handel, betonade också att systemet med juridiska dokument har anpassat de centrala frågorna i e-handel.

”Detta kommer att öppna bättre möjligheter för företag, särskilt i investeringar och samarbete för ömsesidig utveckling”, sa hon.

 

Källa: http://m.english.vietnamnet.vn/fms/business/198809/vn-logistics-sector-struggling-to-meet-demands-of-e-commerce.html