PetroVietnam Oil slänger ut utländska investerare – Justerar ned högst andel utländska ägare från 49 till 6,62 procent

Förra tisdagen meddelade PV Oil, Petro Vietnam Oil, att de hade fått igenom sin förfarande om att reducera den maximala andelen utländska delägare i bolaget. I och med detta går nu PV oils andel utländska delägare från 29,37 procent per 11:e december till 6,62. Först Vinaconex och nu landets största oljehandlare PV Oil, en del av statliga Vietnam National Oil and Gas Group/Petro Vietnam.

Det har hänt igen, staten godkänner ytterligare ett statligt ägt börsbolag att reducera andelen utländska delägare. Den här gången sätts den inte till noll men räknar man bort den näst största ägaren sydkoreanska SK Energys 5,23 procent återstår 1,39 procent. I skrivande stund uppgår PV Oils börvärde till 15 720 000 000 000 VND eller motsvarande $675 miljoner dollar vilket ger en post motsvarande $9,3 miljoner till övriga utländska investerare att slåss om på nuvarande marknadspris.

Turerna kring PV Oils IPO började i januari när staten genomförde en försäljning motsvarande 20 procent av bolaget till ett pris över estimaten på $184 miljoner dollar mot väntade $122 miljoner. Det ska dock tilläggas att staten behöver sälja ytterligare 45 procent i PV Oil för att slutföra hela utförsäljningen. I och med detta och att PV Oil nu väljer att utesluta utländska investerare stängs många dörrar för staten att slutföra utförsäljningen som väntas inbringa $400 miljoner. Tiden rinner iväg och PV Oil har försökt få förlängning av försäljningsperioden. Staten krav för en fullbordad utförsäljning har en begränsning på fyra månader och löper ut i slutet av december i år.

Det ska bli intressant att följa turerna kring PV Oil och detta märkliga besked som har skett från två stora statligt ägda bolag på väldigt kort tid. Vinaconex  hänvisade till känsliga verksamheter som riskerade att hamna i fel händer, PV Oil har lagt locket på. Känns det inte märkligt att Vinaconex helt från ingenstans inser efter drygt 1 år att ett utav deras verksamheter ger dom skäl att reducera andelen utländska ägare? Börjar känna mig lite konspiratorisk.

2 kommentarer

  1. Hmm, det känns verkligen investerar-fientligt. Den politiska risken i Vietnam kanske är större jag tidigare trott.

    • Fredrik

      31 december, 2018 at 22:46

      I takt med att klocka tickar och målen för 2020 måste uppnås till vilket pris som helst så kan politiken gå före marknadskrafterna. Jag hoppas att detta uppmärksammas och förblir två händelser som inte upprepas. Gällande Vinaconex så hänvisade dom till lagen om nationell säkerhet då Vinaconex hade verksamheter inom vissa känsliga branscher. Frågan är varför ingen uppmärksammade det tidigare? Gällande PV Oil undviker styrelsen frågan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑