Bakgrund

Vietnam var som jag tidigare har skrivit på bloggen i topp tre globalt när det kommer till tillväxten i landet. Ett av de starkaste skälen att investera i Vietnam har under de senaste tre åren varit att Vietnam skulle gynnas av att gå från att omklassificeras av MSCI från att vara en så kallad frontier market till att bli en emerging market. MSCI har varit mest eftertraktad av investerarkollektivet då MSCI (Morgan Stanley Capital International) har en av de populäraste indexen inom en mängd olika områden. Dessutom använder betydligt fler fondbolag  att ha dom som jämförelsemått mot sina fonder än FTSE. Därmed skulle ett inflöde av fondkapital från diverse passiva indexfonder och aktiva fonder investeras på de två vietnamesiska börserna. Det skulle bidra med en stabilare likviditet och samtidigt sätta en kvalitetsstämpel på Vietnams finansmarknad.

 

I juni varje år så justerar MSCI sina index och klassificeringar av länder som ska matchas in i rätt klass, frontier, emerging och developed market. I år räknade analytikerna på den lokala marknaden att det var ungefär 25 procents sannolikhet att Vietnam skulle omklassificeras till att bli en tillväxtmarknad av MSCI, vilket inte hände den här gången men nästa år ser mer lovande ut. För att ett land ska omklassificeras från frontier till emerging market så behövs det reformer inom finansmarknaden för att ha samma internationella standard såsom prospekt och övrig finansiell information på engelska, IFRS som redovisningsstandard, bolagen ska visa hög transparens gentemot marknaden med mera. Utöver det finns det tröskelvärden när det kommer till likviditet på börsen samt utspridd indexvikt mellan bolagen för att motverka allt för kraftiga rörelser.

 

Varför valde FTSE Russell att sätta Vietnam under bevakning inför en omklassificering?

 

Några få krav uppfylldes, men tillräckligt många för att sätta Vietnam under bevakning tillsammans med Argentina och Tanzania. Det ger i sin tur press på regeringen att fullfölja FTSE Russells krav som inte uppfylldes till och med nästa genomgång i september om ett år. De krav som Vietnam uppfyllde var:

 

  • God kvalité gällande marknadskontrollen av tillsynsmyndigheter.
  • God konkurrens mellan bankerna för att säkerställa högkvalitativa depåtjänster.
  • Tillräcklig bra marknadsinformation och handelsrapportering.

 

De punkter som FTSE Russell poängterade att det krävs förbättring på för att kunna omklassificeras är punkter som jag har nämnt tidigare och det är följande:

 

  • Rättvis behandling av minoritetsaktieägare.
  • Utländska ägare är begränsad till 50% ägande inom vissa sektorer.
  • Fri och välutvecklad valutamarknad (se föregående inlägg).
  • Möjligheten till aktieutlåning för blankning.
  • Systemen kring OTC-handel behöver förbättras.
  • Effektivare handelssystem såsom förbättrade handelsavslut.
  • En välutvecklad derivatmarknad. Mycket har hänt där som ni vet, men mer behövs!

 

 Hur gick det för Saudiarabiens börs efter deras omklassificering i våras?

I våras blev det klart för Saudiarabien att bli inkluderas, tillsammans med Kinas A-shares, Indien och Sydafrika, i MSCI Emerging Markets efter att ha varit i MSCis bevakningslista under ett år. Drygt $35 miljarder dollar i kapitalinflöde tillkom under efterföljande månader. Tadawul All Share Index är i skrivande stund upp nio procent i år men var upp hela sexton procent i juli sedan årsskiftet. Börsen som helhet hade ett marknadsvärde på $500 miljarder i mars i år.