Detta skulle vara resultatet av de offentliga investeringarna i nya motorvägar för sk. expressways och genomfartsleder för att hantera landets logistikbrister, skriver Fitch Solutions Macro Research, i en ny utsiktsrapport om Vietnams infrastruktur.

Den säger att transportsektorn kommer att bli en drivkraft för infrastrukturindustrins tillväxt när regeringen investerar i nya väg- och järnvägsprojekt som syftar till att lindra några av landets logistikinfrastrukturhål.

Investeringen skulle övervägande koncentreras i väg- och järnvägssegmenten, vilket motsvarar 54 procent av det totala infrastrukturvärdet.

Tillväxten i investeringar i väg- och järnvägssegmentet beräknas överträffa en genomsnittlig tillväxt på 7 procent i reala termer mellan 2018 och 2027.

Under tiden förväntades järnvägssektorn expandera med ett årligt genomsnitt på 5,4 procent under perioden.

Investeringar- och byggverksamheter inom dessa två sektorer skulle bidra till att öka den totala tillväxten inom transportinfrastruktursektorn till 5,9 procent årligen.

Rapporten citerade ett 2016-meddelande från transportministern  som säger att Vietnam planerar att utveckla vägar i 14 underutvecklade provinser och investera VND 9.2 biljoner ($ 409 miljoner) för att bygga mer än 4 000 broar före 2021.

Samtidigt utvidgades investeringarna i motorvägar med vägtullar successivt utrymmet för Vietnams motorvägsnät, vilket fortfarande var relativt liten jämfört med andra stora marknader i ASEAN.

Vägarna lockade intresse för privata aktörer som ser potentialen i de växande trafikvolymerna som följs av landets starka och långvariga ekonomiska tillväxt, även om försök till att inleda offentlig-privata partnerskap har stött på många rättsliga hinder de senaste månaderna.

Denna risk noterades senast i regeringens beslut att stoppa Dau Giay-Phan Thiet Expressway på $750 miljoner dollar, vilket skulle ha varit det första transportprojektet för offentlig-privat partnerskap (PPP) i landet efter att potentiella investerare drog tillbaka sina bud på grund av finansieringsosäkerheter.

I synnerhet innehöll Vietnams PPP-lagar inte lånegarantier som krävdes av multilaterala finansieringsinstitut som Världsbanken.

Om dessa regleringshinder skulle lösas skulle Vietnam vara ett gynnsamt resmål för utländska och privata investeringar i vägprojekt, delvis på grund av den nuvarande bristen på vägtullar och också för att lokala företag saknar erfarenhet av projektledning och teknisk expertis som krävs för att effektivt bygga storskaliga vägar.

Tunnelbaneprojekt för att driva järnvägens tillväxt

Under den första halvan av perioden 2018-2027 skulle pågående och föreslagna stadsprojekt i Hanoi och Ho Chi Minh City driva tillväxten i järnvägssegmentet.

Vietnams tunnelprojekt återspeglade också den starka och mångsidiga inblandningen av internationella finansiärer och entreprenörer inom järnvägssektorn. De fyra linjerna över Hanoi och Ho Chi Minh-staden byggdes av fyra konsortier från Sydkorea, Kina, Japan och Europa.

Hanoi bygger för närvarande två tunnelbanelinjer – Linjer 2 och 3 – och har ytterligare fyra linjer igång.

Linje 2 som kostade $890 miljoner dollar kör 11,5 km mellan Nam Thang Long och Tran Hung Dao Street, byggdes av ett konsortium ledt av Sydkoreas Daelim och skulle invigas under 2018.

Linjen 1 som kostade $1,4 miljarder dollar kör 12,5 km från Nhon till Hanoi järnvägsstation, hade sitt öppningsdatum framskjutet från 2015 till 2020.

I Ho Chi Minh-City var två tunnelbanelinjer på totalt 32 km under uppbyggnad och fem andra linjer var i planeringsstadiet.

I och med detta så finns det en betydande utvecklingspotential i Vietnams regionala och långdistansjärnvägar, även om konkreta och finansierade förslag ännu inte har klubbats igenom och påbörjats.

Vietnams nuvarande järnvägsnätverk  centreras på en 1 726 km enkelsträckad huvudlinje som sträcker sig från Hanoi till Ho Chi Minh-City som är föråldrad och lider av låga driftshastigheter och kapacitet.

På längre sikt planerar Vietnam att bygga ett höghastighetståg parallellt med den nuvarande linjen som skulle integrera med ett föreslaget sydostasiatiskt höghastighetstågnät.

Men stora investeringar skulle behövas och planen skulle inte vara genomförbar utan extern finansiering, tillade Fitch-rapporten.

 

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/industries/road-rail-investment-to-push-vietnam-infrastructure-growth-3788331.html