Moody’s Investors Service uppgraderade i tisdags förra veckan betygen från 14 vietnamesiska banker, drivna av uppgraderingen av Vietnams kreditbetyg till Ba3 från B1 för två veckor sedan.

Enligt de senaste utvärderingsåtgärderna på Vietnams bankindustri uppgraderade Moody’s betyget för långsiktiga lokala- och utländska valutainsättning och emittentbetyg för Vietcombank, BIDV och VietinBank.

Moody’s uppgraderade också long-term counterparty risk ratings (CRR) och counterparty risk assessments (CRA) hos VietinBank och BIDV, och bekräftade Vietcombanks nuvarande betyg.

Vietnams likviditet i statsobligationerna är en viktig inmatning i Moody’s insättnings- och emittentbetyg för vietnamesiska banker, eftersom landets kreditstyrka påverkar Moodys bedömning av regeringens förmåga att ge bankerna stöd i turbulenta tider.

Uppgraderingen av Vietnams kreditbetyg till Ba3 från B1 stöds av starka trender inom den ekonomiska tillväxten som pågår under det senaste decenniet och som stöds väl av en robust privat sektor och goda konsumtionsutvecklingar. Detta har i sin tur hjälpt till en stabilisering av skuldnivåerna. Uppgraderingen speglar också förbättringar inom banksektorns hälsa, om än från relativt svaga nivåer.

Efter uppgraderingen av Vietnams kreditbetyg höjs insättningstaket för utländska valutor till B1 från B2 som driver uppgraderingen av den långfristiga utländska valutadepositionen hos 11 banker.

Moody s skrev att de 14 vietnamesiska bankernas baseline-kreditvärderingar kunde också uppgraderas om de makroekonomiska förhållandena och driftsvillkoren för bankerna i Vietnam förbättrades, vilket leder till en högre makroekonomisk profil för landet.

Källa: http://vietnamnews.vn/economy/463839/moodys-upgrades-ratings-of-14-vietnamese-banks.html#vmR7GialFHzsZprC.99