Färsk aktiemarknadsstatistik visar att utländska investerare har varit nettoförsäljare med en omsättning som uppgår till ett totalt värde på över VND 10 biljoner ($436,6 miljoner) mellan februari 2018 till idag, till skillnad från det starka nettoinflödet i januari i år.

Detta är en av anledningarna till att VN-Index har fallit kraftigt och att raderat uppgången hittills i år. När utländska investerare har en hög nettosäljningsgrad är risken att utländskt kapital kan vända tillbaka, flödar ut istället för in i den vietnamesiska ekonomin.

Om en nation upplever utländsk kapitalutflöde i stor utsträckning och under lång tid – inte bara för en kort period – måste nationen vara redo att möta konsekvenser som växelkursökningar i takt med att inhemsk valuta försämras, inflationstakten och bankerna får färre insättningar och måste därför minska utlåningen. Dessa faktorer kan leda till minskad investering och lägre real BNP-tillväxt. Möjligheten för regeringar och företag att betala tillbaka internationella lån kan också bli svårare eftersom när den inhemska valutan faller kommer de att behöva betala mer för att återbetala lån utgivna i utländsk valuta.

I Vietnams fall återspeglas nettoförsäljningen av utländska investerare i statistiken. Däremot nettoförsäljningen ensamt inte nödvändigtvis en indikator på att utländsk kapitalflykt har skett. Det värsta tänkbara är om landet blöder utländsk valuta. Ett antal utjämningsfaktorer tyder på att utländsk kapitalomvandling inte pågår.

Enligt uppgifter från Foreign Investment Agency (FIA) under ministeriet för planering och investering uppgick utländska indirekta investeringar (FII) till $1,89 miljarder dollar under första kvartalet i år, en ökning på 121,6 procent från år till år. Om utländsk kapitalflykt inträffade skulle det ha börjat för en tid sedan och i stor skala för att avbryta den stora mängden FII som tillkom under första kvartalet.

Även om utländska investerare har varit nettoförsäljare sedan februari är kapitalets värde från denna nettoförsäljning inte nödvändigtvis överfört till utländsk valuta och överförs inte nödvändigtvis till utlandet. Det är möjligt att utländska investerare fortfarande har en del av sin kapital från denna nettoförsäljning på vietnamesiska bankkonton, i Vienamesiska đồng/VND  i väntan på nya investeringsmöjligheter. Därför har nettoförsäljningen av utländska investerare i allmänhet inte orsakat en omlokalisering av utländskt kapital i Vietnam just nu.

Det kan givetvis inte uteslutas att vissa utländska investerare har konverterat det samlade kapitalet till en utländsk valuta och överfört det utomlands. Om detta händer i stor skala så kommer det att återspeglas i den tredje faktorn, växelkursen. Faktum är att VND / USD-växelkursen endast ökade avsevärt i slutet av mars, men sjönk efter det och bara ”bröt ut uppåt” från mitten av förra veckan med cirka 90 VND från 29 maj.

Det kan hävdas att den växelkurs som noteras av bankerna (och statsbankens centralkurs) inte exakt återspeglar situationen för valutaspänningar i Vietnam och därför inte kan användas som argument för att förneka möjligheten att omlokalisering av utländsk valuta sker . Förändringen av VND / USD-växelkursen på den fria marknaden, som inte är så annorlunda än de kommersiella bankernas börsnoterade räntor, visar emellertid att det inte finns några spänningar i valutaparet VND/USD hittills.

Det föreslås också att utländsk kapitaltillskott från FII har ”blivit maskerad” av det fortsatta inflödet av utländska direktinvesteringar (FDI). Därför har Vietnam haft turen att undvika konsekvenserna av att blöda utländsk valuta. Det är möjligt att denna förskjutande effekt pågår, men huvudförklaringen ligger i de inbördes skillnaderna mellan FDI och FII, eftersom FDI är långfristigt kapital, dvs. inte föremål för kortfristiga fluktuationer som FII. Slutligen, när det gäller makroekonomisk stabilitet, är FDI och FII inte lika viktiga som stabiliteten i valutareserverande i Vietnam som för närvarande är stark.

Källa: http://vietnamnews.vn/economy/449336/investors-are-selling-does-that-indicate-capital-reversal.html#VxrSejPytWfXfD6k.99