Vingroup JSC, Vietnams största utvecklare, inriktar sig på en börsnotering på så mycket som $2 miljarder dollar för sin verksamhet inom lyxbostäder.

Den Hanoi-baserade koncernenheten Vinhomes JSC överväger att noteras till en värdering mellan $13 miljarder dollar till 16 miljarder dollar. Vinhomes, som började mäta efterfrågan på erbjudandet under tisdagen, syftar till att slutföra en lista över ankarinvesterare i slutet av denna vecka.

Singapores förmögenhetsfond GIC Pte kom överens om att köpa Vinhomes-aktier och förlänga företagets skuldsäkringsinstrument på $1,3 miljarder dollar före börsnoteringen, enligt ett uttalande på Vingroups hemsida daterad den 16 april. GIC investerar cirka $850 miljoner dollar för en andel på 7,1 procent som värderar lyxutvecklaren till cirka $12 miljarder dollar.

Ett erbjudande på aktier till ett värde av $2 miljarder dollar från Vinhomes skulle vara den överlägset största börsnoteringen någonsin i Vietnam. Det skulle överträffa ett planerat 922 miljoner dollar från Techcombank, som började ta order förra veckan.

Vinhomes utvecklar servade lägenheter och villor i landets största städer. De kan börja marknadsföra aktieförsäljningen runt den 27 april. Erbjudandet kommer helt och hållet att bestå av aktier som säljs av befintliga investerare. Vinhomes förväntar sig att prissätta erbjudandet tidigt nästa månad och handel påbörjas någon gång i mitten av maj.

Vingroup-enheten har inte fastställt slutliga villkor för affären och detaljerna kan ändras beroende på feedback från investerare.

Credit Suisse Group AG är inblandad som rådgivare av aktieförsäljningen.

Vinhomes driver 10 projekt som omfattar nästan 18 000 lägenheter, villor och butiker, enligt Vingroups årsredovisning. Fastigheterna inkluderar Vinhomes Royal City i Hanoi och Vinhomes Dong Khoi i Ho Chi Minh City.

 

Källa: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-17/vingroup-said-to-target-up-to-2-billion-in-luxury-home-spinoff