Vietnam överväger att införa en ny skatt på personer som äger fastigheter till ett värde av VND 700 miljoner ($ 30.700) eller mer.

0,4 procentskatten har föreslagits av finansdepartementet som hävdar att den kommer att medföra intäkter på VND 31 biljoner per år och hjälpa Vietnam att ”överensstämma med bestämmelser om fastighetsskatt i andra länder”.

Experter har dock uttryckt sin oro över tanken.

Den nya skatten kommer att bli en börda för fastighetsägare som redan nu måste betala markanvändningsskatt från 10 till 50 procent av fastighetens värde, säger Le Hoang Chau, ordförande för HCMC Real Estate Association.

Det kommer också att elda på huspriserna och ha en negativ inverkan på marknaden, tillade Chau.

Bara i Ho Chi Minh City är 95 procent av fastigheterna värda VND 700 miljoner eller mer så majoriteten av husägarna kommer att drabbas av den nya skatten, säger Tran Khanh Quang, VD för Viet An Hoa Fastighets Investment JSC.

”När oväntade besked meddelar marknaden på det här viset kan negativa reaktioner inträffa. Det är dock fortfarande för tidigt att förutsäga framtiden”, sa Quang. Han tillade att det på lång sikt kan skapas potentiella risker för fastighetsinvesterare.

Många vietnameser köper fastigheter för att hyra ut dem, men om lagen är godkänns måste folk tänka till innan de köper på grund av den nya skatten, säger Nguyen Quoc Hiep, VD för GP Invest.

Den resulterande motviljan att investera i fastigheter kommer att resultera i en långsammare tillväxt på fastighetsmarknaden, som för närvarande står för 11-12 procent av BNP årligen, tillade Hiep.

Många länder har en liknande skatt som kallas millage rate, en siffra som representerar beloppet per $ 1000 av det bedömda värdet av egendomen, säger Pham Sy Liem, tidigare vice minister för byggande.

Men det borde finnas ett mer exakt sätt att beräkna vad som ska beskattas så att personer med lägre inkomster inte kommer att behöva betala för mycket skatt, sade Liem.

”Vi är medvetna om att detta kan påverka människor som har tillgångar med höga värden, men begränsade inkomster”, säger Pham Dinh Thi, chef för skatteavdelningen under finansdepartementet.

För att lösa problemet kommer ett tillägg att läggas till i propositionen så att personer kan skjuta upp sina skattebetalningar fram till när de säljer egendomen, säger Thi.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/proposed-new-property-tax-raises-eyebrows-in-vietnam-3737320.html