Rapporten, som släpptes av Vietnaminstitutet för ekonomisk och politisk forskning (VEPR), sa att den starka tillväxtmomentumet under senare halvåret 2017 verkar ha hjälpt till att elda på tillväxten under första kvartalet i år.

Bearbetning och tillverkning fortsatte att vara en viktig drivkraft för ekonomin med en expansion på upp till 13,56 procent och tillade att Samsung Vietnam var den största bidragsgivaren till bearbetnings- och tillverkningsindustrins tillväxt. Företagets export av mobiltelefoner och komponenter uppgick till $12,3 miljarder USD under de tre månaderna och ökade med 58,8 procent YoY.

Gruvindustrin återhämtade sig med en tillväxt på 0,4 procent efter två år i följd av tillbakagång. Industriproduktionen ökade med 11,6 procent från året innan, mycket högre än tillväxten under samma period de senaste åren.

VEPRs direktör Nguyen Duc Thanh sa att det mesta av mervärdet inom denna sektor kom från utländska direktinvesteringar (FDI).

Detta blir en utmaning för landet att upprätthålla tillväxten i följande kvartal samt för hela 2018 och därefter, eftersom Vietnams ekonomiska tillväxt är alltmer beroende av FDI, sa Thanh.

Rapporten noterade också att exporten under de första tre månaderna uppskattas till 54,31 miljarder USD, en ökning med 24,3 procent från år till år. Upp till $39,34 miljarder USD eller 72,4 procent av intäkterna kom från FDI.

Under perioden importerades varor för $53,01 miljarder USD, varav $31,75 miljarder USD av FDI och $21,26 miljarder USD av inhemska företag.

Thanh sa att dessa siffror visar ett handelsöverskott i FDI-sektorn och ett handelsunderskott inom hushållssektorn, vilket tyder på att utländska företag fortsätter att vara dragloket för Vietnams ekonomi.

Enligt rapporten stod ökningen av nya arbetstillfällen inte i korrelation med den höga ekonomiska tillväxten under första kvartalet jämfört med samma period föregående år. Mer än 225 000 nya arbetstillfällen skapades mellan januari och mars 2018, färre än de över 291 000 nya arbetstillfällena under första kvartalet i fjol.

Thanh sade att färre antal nya arbetstillfällen bland en hög tillväxttakt återigen ifrågasätter tillväxtkvaliteten och den verkliga styrkan inom hemmamarknaden.

Ekonomin förväntas fortsätta att expandera i följande kvartal men tillväxten kommer inte att vara så hög som under första kvartalet. Rapporten sa att årets BNP-tillväxtmål kan komma in på 6,83 procent, högre än 6,5 till 6,7 procents-målet som fastställdes av Nationalförsamlingen. Den ekonomiska tillväxten för de kommande kvartalen prognostiseras till 6,51, 6,84 respektive 6,75 procent.

 

Källa: http://m.english.vietnamnet.vn/fms/business/198794/report-reveals-problems-of-vietnam-s-economy-despite-q1-strong-growth.html